Imam problem z novoustanovljenim d.o.o., kateri je v mesecu maju kupil kombi kot osnovno sredstvo za opravljanje svoje dejavnosti. Od prodajalca je prejel račun, s katerim je vozilo registriral na d.o.o., v računovodstvo pa računa ni dostavil. Vse do danes ni uveljavljal nobenih stroškov v zvezi z vozilom, sedaj pa bi rad, da se to osnovno sredstvo pravilno vklnjiži v poslovne knjige. Kaj naj naredim z ddv, je potrebno narediti popravek za mesec maj ali se lahko odbije v mesecu oktobru? Kdaj lahko začnem obračunavati amortizacijo - recimo, da ga je uradno začel uporabljati v mesecu oktobru?
Tudi ob nabavi tega os je naredil napako, ker je os kupil z gotovino, sedaj pa ne vem, kako naj to os vodim- kot obveznost do dobavitelja, ker ni uradnega plačila prek trr?
(gre za vrednost cca 3.500,00 EUR). Hvala za pomoč in lp!
Kombi kot os v d.o.o.
Moderator: Mirko Zbačnik
Popravka vam ni potrebno narediti, DDV odbijete pri naslednjem obračunu. Račun knjižite v obdobje, ko je nastal poslovni dogodek, le DDV odbijte sedaj.
Mi bi začeli obračunavati amortizacijo naslednji mesec po nabavi vozila - to je junija. Vprašajte lastnika in naj vam na račun napiše mesec pričetka uporabe in obdobje amortizacije+podpis.
Glede plačila z gotovino je družba v prekršku. S čigavim denarjem je pa plačal kombi? Če je plačal s svojimi lastnimi sredstvi bi mi knjižili 047, 160/255 (obveznost do delavca).
Če pa je denar dvignil iz poslovnega računa pa morate narediti blagajno - to ste potem videli že v mesecu maju ko ste knjižili izpiske in bi ga morali vprašati zakaj dvig in čemu je bil namenjen. Vsak dvig in polog mora biti dokumentiran. To potem knjižite: dvig gotovine - blagajniški prejemek 100/110; plačilo računa-blagajniški izdatek 220/100.
Mi bi začeli obračunavati amortizacijo naslednji mesec po nabavi vozila - to je junija. Vprašajte lastnika in naj vam na račun napiše mesec pričetka uporabe in obdobje amortizacije+podpis.
Glede plačila z gotovino je družba v prekršku. S čigavim denarjem je pa plačal kombi? Če je plačal s svojimi lastnimi sredstvi bi mi knjižili 047, 160/255 (obveznost do delavca).
Če pa je denar dvignil iz poslovnega računa pa morate narediti blagajno - to ste potem videli že v mesecu maju ko ste knjižili izpiske in bi ga morali vprašati zakaj dvig in čemu je bil namenjen. Vsak dvig in polog mora biti dokumentiran. To potem knjižite: dvig gotovine - blagajniški prejemek 100/110; plačilo računa-blagajniški izdatek 220/100.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
DDV lahko odbijete še v zadnjem davčnem obdobju prihodnjega leta. A ker se DDV dejansko nanaša na preteklo obdobje, ga vključite v obračun DDV-ja obdboja, poleg pa pošljete prilogo popravka DDV za obdobje nabave OS.
Verjetno je sredstva založil kar lastnik podjetja. Situacija je pač odraz realnosti, a ne preveč premišljena. Lahko je vmes tudi nepremišljenost, ali nevednost. Kombi bi lahko predstvljal tudi del ustanovitvenega kapitala. A za to je sedaj prepozno. To bi knjižil kot dolg do lastnika, na konih skupne 28.
Rešimo, kar se rešiti da
.
Verjetno je sredstva založil kar lastnik podjetja. Situacija je pač odraz realnosti, a ne preveč premišljena. Lahko je vmes tudi nepremišljenost, ali nevednost. Kombi bi lahko predstvljal tudi del ustanovitvenega kapitala. A za to je sedaj prepozno. To bi knjižil kot dolg do lastnika, na konih skupne 28.
Rešimo, kar se rešiti da
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kombiji so različni. Iz tehnične dokumentacije se vidi ali gre za tovorno ali kombinirano vozilo - mislim, da obstajajo celo neke šifre, ki se vidijo na homologaciji.
DDV lahko odbijate izključno za tovorno vozilo (to so običajno kombiji, ki imajo 3-5 sedežev, zadaj pa prostor za tovor).
Glede pričetka uporabe pa: upoštevati morate tudi stanje števca.
Pazite pa še na boniteto, če prevoženi kilometri ne bodo pokriti s potnimi nalogi.
DDV lahko odbijate izključno za tovorno vozilo (to so običajno kombiji, ki imajo 3-5 sedežev, zadaj pa prostor za tovor).
Glede pričetka uporabe pa: upoštevati morate tudi stanje števca.
Pazite pa še na boniteto, če prevoženi kilometri ne bodo pokriti s potnimi nalogi.
slava
Hvala vsem za izčrpno pomoč! Res je problem lastnika v neizkušenosti, nevednosti, jaz kot računovodja pa do prejema računa za zavarovalno premijo nisem vedel, da je kombi last d.o.o. Sedaj me samo še zanima, kdo ima prav okoli popravka ddv - ga je potrebno narediti ali se lahko ddv vključi v mesec oktober?