Delodajalec odjavil delavca pred dogovorjenim rokom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Petra78
Nov član
Nov član

Delodajalec odjavil delavca pred dogovorjenim rokom

Odgovor Napisal/-a Petra78 »

Pozdravljeni,

zanima me, kaj se lahko in če se sploh lahko kaj naredi v naslednjem primeru:
Delodajalcu je bila vročena odpoved s strani delavca, z odpovednim rokom 1 mesec in zadnji dan bi bil 4.11.2007. Delavec pa je bil odjavljen z dnem 31.10.2007, 5.11.2007 pa je začel pri novem delodajalcu.

Sicer se bomo poskusili zmenit z novim delodajalcem, da se prijavi s 1.11.2007, toda če to ne uspe kaj sploh lahko naredimo??

In še kratek opis, kaj se je dogajalo:
V starem podjetju je bil sicer razhod bolj "skregan", a vseeno je bilo s strani delavca korektno, ker je vseeno opravil vse napisane delovne dneve tekočega meseca in ni koristil (tudi v odpovedi omenjenega) sorazmernega deleža dopusta. Ko se je pa pisal delovnik za nov mesec (november), je bil delavec zopet pisan, vendar je rekel, da ne bo delal, da so bili dogovorjeni za tekoč mesec, da sedaj pač lahko pišejo dopust (2 dni) ali pa nadure, ki jih tako ali tako pretekli mesec sploh niso plačali.
In ker pač ni želel delati, so ga odjavili s 31.10.2007, vendar o tem nikogar obvestili.

Mislim, ko smo že upali, da bo končno vsega konec, pa še tole. :( :(

Za vsak nasvet hvala in lep pozdrav!
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Obstaja inšpekcija. Če imate dokumente - odpoved, ki pravi, da preneha delovno razmerje 04.11., potem preneha takrat in ne 31.10.2007.
Petra78
Nov član
Nov član

Bee napisal/-a:Obstaja inšpekcija. Če imate dokumente - odpoved, ki pravi, da preneha delovno razmerje 04.11., potem preneha takrat in ne 31.10.2007.
Na žalost je odpoved samo na računalniku, fotokopijo podpisane pa nimamo. Imamo edino listek od pošte, ker je bila odpoved vročena priporočeno.

Že zavoljo drugih, ki prihajajo za nami, bi vložila kakšno prijavo, toda kristalno mi je jasno, da inšpekcija ne bo naredila nič. :-( To je pa tako, če poznaš prave ljudi na pravih položajih.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno gre za odpoved pogodbe za nedoločen čas. Žal je bil "nepreviden" in nima podpisane kopije odpovedi. Priložite kar izpis vaše nepodpisane kopije. Če menite, da je odpoved izvedena napačno, se obrnite na inšpektorat. Dokazila mora imeti delodajalec (vaša pisna odpoved). Ker imate listek od pošte, bo že ta zadosten dokaz, da je pošta prejeta!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Petra78
Nov član
Nov član

Mirko Zbačnik napisal/-a:Verjetno gre za odpoved pogodbe za nedoločen čas. Žal je bil "nepreviden" in nima podpisane kopije odpovedi. Priložite kar izpis vaše nepodpisane kopije. Če menite, da je odpoved izvedena napačno, se obrnite na inšpektorat. Dokazila mora imeti delodajalec (vaša pisna odpoved). Ker imate listek od pošte, bo že ta zadosten dokaz, da je pošta prejeta!
Da, res gre za odpoved za nedoločen čas, z odpovednim rokom 1 mesec.
In že vseskozi so neki problemi in "goljufanje". :( Saj pravim, za voljo naslednikov bi kaj spremenili, po drugi strani pa bi radi končno zaprli to knjigo.
Petra78
Nov član
Nov član

Malo update-a :)

Sem govorila z go. inšpektorico in mi je povedala, da je to kršitev odpovedi in da naj najprej opozorim delodajalca, da zadevo popravi, sicer bo poslana inšpekcija in bo kazen. OK, delodajalca nima smisla opozarjat, ker je BV.
Poleg tega, pa mi je gospa rekla, da če novi delodajalec popravi datum, torej prijavi delavca prej (čeprav le ta ni delal), da prijava ni smiselna.
No, s tem delom se pa ne strinjam čisto. Torej zaradi tega, da bo stari delodajalec lepo prišel skozi, bo novi delodajalec moral spreminjati vse pogodbe in papirje, ter bo v bistvu "reševal rit" prejšnemu delodajalcu.
To se mi pa ne zdi pošteno, ne do delavca ne do delodajalca. In stari delod. se bo zopet zmazal brez kazni. :sjezen: :sjezen:

Torej, ali naj zadevo pustimo ali naj kljub vsemu vložimo prijavo? Naj še kdo, ki je bolj objektiven pove mnenje, ker jaz ne štejem, ker sem čustveno vpletena. :oops: :? :)

In pa lepa hvala vsem,

Petra
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Odvisno koliko so vam vaši živci pomembni. Jaz sem se na primer odločila, da je moje zdravje bolj pomembno kot neko zadoščenje ob prijavi in morebitni izterjavi pravic. Pa čeprav mi je delodqajalec zakuhal dosti hujše kosilo kot vam. Samo moj primer je specifičen in je bilo v ozadju marsikaj...
Vsekakor se odločite po vaši vesti. Po eni strani navijam za to, da bi bilo čim več prijav. Le na tak način se bo kaj spreminilo.
Petra78
Nov član
Nov član

Bee napisal/-a:Vsekakor se odločite po vaši vesti. Po eni strani navijam za to, da bi bilo čim več prijav. Le na tak način se bo kaj spreminilo.
Ravno zaradi tega bi jaz to naredila. Da se mogoče kaj spremeni.
Kar se tiče zdravja, mislim da ne bi bilo nobenih živcev, edino zoprno je sedaj zaradi novega delodajalca. Ker če inšpekcija izda odločbo z popravljenim datumom, potem mora novi delodajalec spet spreminjat vse papirje,...
Pa res ne govorijo zaman, da so delodajalci zaščiteni kot medvedje. Kakor se obrneš imaš zvezane roke. :(
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Petra78 napisal/-a:Malo update-a :)
Sem govorila z go. inšpektorico in mi je povedala, da je to kršitev odpovedi in da naj najprej opozorim delodajalca, da zadevo popravi, sicer bo poslana inšpekcija in bo kazen.
Taka je procedura, delodajalca morate najprej opozoriti, vse pisno in v vednnost inšpektorata. Striktno sodeljujte z inšpektorico! Zna se zgoditi, da se bo izmikal, zaklepal, celo uhajal s sedeža podjetja. A ne skrbite, postopek je zaradi tega le daljši, zaradi vseh proceduralnih postopkov, a učinek je isti. Delodjalec bo le še bolj kaznovan.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Petra78
Nov član
Nov član

Mirko Zbačnik napisal/-a: Taka je procedura, delodajalca morate najprej opozoriti, vse pisno in v vednnost inšpektorata. Striktno sodeljujte z inšpektorico! Zna se zgoditi, da se bo izmikal, zaklepal, celo uhajal s sedeža podjetja. A ne skrbite, postopek je zaradi tega le daljši, zaradi vseh proceduralnih postopkov, a učinek je isti. Delodjalec bo le še bolj kaznovan.
Za voljo novega delodajalca (da ne bo imela zdaj nevem kako groznega mnenja o nas) odstopamo od "pregona". Sama se sicer ne strinjam s tem, toda ker ne gre za mene osebno, zadnja beseda ni moja. :( V kolikor pa bi se dalo rešiti brez vednosti novega delodajalca, bi se pa brezpogojno spustili v to.
Tako mi pa edino ostaja upanje, da ima vsaka palca dva konca.

Hvala vsem za mnenja in pomoč, nekaj novega smo se naučili in sedaj vemo kako takoj ukrepati.

Hvala, Petra
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

V zvezi s to tematiko bi me še nekaj zanimalo. Ali lahko delodajalec samovoljno skrajša odpovedni rok? Oziroma bom opisala na hipotetičnem primeru: če je odpovedni rok 3 mesece in delavec da odpoved, ali se lahko delodajalec samovoljno odločiti skrajšati odpovedni rok na npr. 1 mesec brez delavčevega pristanka? Hvala,
Mincek
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ne, saj to je smisel odpovednega roka.
Odgovori