Prevoz na Hrvaško

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
daves
Nov član
Nov član

Prevoz na Hrvaško

Odgovor Napisal/-a daves »

Kot avtoprevoznik imam prvič prevoz na Hrvaško.
Naročnik prevoza je slovensko podjetje. Relacija Ljubljana-Zagreb.

Račun bi izstavil takole :
Ljubljana-Obrežje 100+20% DDV
Obrežje-Zagreb 150+ ni DDV je pa klavzula : DDV je obračunan
po 27. čl. ZDDV-1

Ali je tako pravilno?
Ali je pravilno, da se relacija deli, saj je do mej. prehoda Obrežje ozemlje Eu?
Vsem hvala za odgovor !
Ribica
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Ker boste vršili prevoz na Hrvaško, smatram, da bo le ta povezan z izvozom blaga. V tem primeru je prevoz na celi relaciji oproščen plačila DDV.
Klavzula: Oproščeno DDV po točki e) odstavka 1 52. člena ZDDV-1.

lep dan!
"Drag nasvet ni nujno dober, čeprav je plačljiv"
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

se opravičujem za vtikanje, ampak jaz bi napisala:
1 odstavek 55.člena ZDDV-1, ker gre za posredovanje v tujem imenu za tuj račun. če sem v zmoti mi povejte zakaj??

hvala

tatjana
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Tudi mi vršimo prevoze na Hrvaško,BiH... , storitev je brez DDV , samo, da se mi sklicujemo na B)odstavek 1.točke 52 člena ZDDV.
Kadar pa opravljate prevoz v Slovenijo iz teh držav, se pa DDV računa samo za prevoz po Sloveniji , ostalo pa je tudi oproščeno DDV.
Lp
hrena
Začetnik
Začetnik
Kraj: slovenske konjice

Odgovor Napisal/-a hrena »

Moje mnenje je sledeče; tudi mi opravljamo prevoze na Hrvaško, vendar mi tukaj tudi zaračunamo material, ki ga peljemo in račun je izstavljen kupcu na hrvaškem. Na račun napišemo Oproščeno DDV po točki a) odstavka 1) 52. člena ZDDV-1 (dobava blaga, ki ga iz Slovenije odpošlje ali odpleje v namembni kraj zunaj Skupnosti prodajalec ali druga oseba za njegov račun). Kakor sem jaz razumela boste vi račun izstavili za stortive, jaz bi na račun napisala; 1. točka, 55. člena, ki pravi: (oprostitve za storitve posrednikov)
(1) Plačila DDV so oproščene storitve, ki jih opravijo posredniki, ki delujejo v imenu in za račun druge osebe, če so te storitve del transakcij iz 52. do vključno 54. člena tega zakona, ali transakcij, opravljenih zunaj Skupnosti.
(2) Oprostitev iz prvega odstavka tega člena se ne nanaša na storitve potovalnih agentov, ki delujejo v imenu in za račun potnika, za storitve, ki se opravijo v drugih državah članicah.
To je moje mnenje, lahko še kdo kaj pripomni.
Odgovori