V mesecu oktobru sem naročil kot podjetje
v Švici 3 kom SIM kartic + klešče za SIM kartice.v vrednosti 237.90€ neto
Podjetje, ki mi je poslalo blago, je naredilo napako in kot kupca navedlo fizično osebo.
Zato mi je Carinska pošta DDV in stroške zaračunala kot fizični osebi.
Za opravljen postopek nisem dobil nobene dokumentacije razen položnice. Ne vem, kaj mi je bilo obračunano niti kakšen postopek je bil opravljen.
Največji problem je v tem, ker bom za naročeno blago plačal kot fizična oseba, torej iz svojega žepa. Blago je namenjeno nadaljni prodaji, zato mislim
da bo oškodovano tudi podjetje, saj ne bo imelo vstopnega DDVja, ki bi ga lahko odbil od izstopnega.
Na carinsko upravo sem povprasal, ali je postopek ob predložitvi ustreznega računa prodajalca iz Švice, ki je pravilno naslovljeno na podjetje., mogoče popraviti
in pravilno zaračunati DDV (in stroške postopka) podjetju in ne fizični osebi.
V prilogi prilagam originalni račun, ki je naslovljen na fizično osebo in položnico. Kot je iz položnice mogoče razbrati, je bil to postopek 001042-1042-20979.
Nobene druge dokumentacije o carinskem postopku nisem prejel.
Po telefonu sem že govoril z eno od izpostav Carinske uprave. Odgovor, ki sem ga prejel, je bil približno tak: »Tak postopek je praktično nemogoč oziroma vključuje toliko stroškov, da se to ne izplača delati.
To drži?? Ali se samo uradniku ni ljubilo ukvarjati s tem. Je možna tudi kakšna drugačna rešitev?
Hvala za odgovor ali kakšnokoli pomoč
Napačno obračunan DDV ob uvozu
Moderator: Mirko Zbačnik