Kredit

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kredit

Odgovor Napisal/-a fortun »

D.o.o. je prodal nepremičnino svojemu zaposlenemu. Zmenjeno je, da za del kupnine d.o.o. da zaposlenemu kredit. Dogovorjeno je, da se kredit odplačuje mesečno in sicer se mu trga od plače. In zdaj vprašanje: kako to knjižiti? Jaz bi namreč teoretično lahko nakazala na TRR zaposlenega (kupca nepremičnine) za znesek kredita znižano neto Plačo, in za taisti znesek potem s temeljnico poknjižila obrok dolgoročnega kredita

primer: neto plača zaposlenega 1000 EUR
mesečni obrok kredita 50 EUR

knjiženje: 1.000,00 EUR saldo na 251
950,00 EUR 251/110 - nakazilo na osebni račun
50,00 EUR 251/072 - preknjižim s temeljnico

A bo to v redu?? Ali mi bo zaradi premajhnega nakazila na osebni račun hodilo kaj narobe npr. pri banki?? Ko bom namreč delala OBR-PL mi bo "manjkal" znesek 50???? :oops: :oops:
LP,
Fortun
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz bi oblikoval obveznost za dolgoročni kredit do delavca, namesto celotnega nakazila na delavčev TRR, bi mu nakazal neto plačo zmanjšan za kredit, znesek kredita pa knjižil kot zapiranje kredita.

Fakturo, ki bi jo izstavil delavcu, bi zaprl ob oblikovanju dolgoročnega kredita.

Upam, d pra v razmišljam. :oops: . in me, prosim popravite, če sem v zmoti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

g. Mirko ima prav in se popolnoma strinjam s knjiženjem , le pripomnila bi, da se tudi na obračunski listi delavca odtegne mesečni obrok in potem ne boste pri obračunu plače imela problem s knjiženjem - odtegljaj (virman) za obrok kredita, pri plači naredite i tak v breme in v dobro TRR vašega podjetja. Upam, da sem dokaj jasno obrazložila. Kredit je verjetno dolgoročen, in del tega kredita ki se nanaša na letošnje leto, knjižite kot kratkoročne terjatve oz. obveznosti. LP - TITA!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Na plačilni listi bi bil to odtegljaj kot vsak drug :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

g. Mirko, saj tudi je odtegljaj kot vsak drug, vendar pri drugih delavčevih odtegljajih se plačilo opravi na TRR bodisi na banke, trgov.hiše in podobno, v primeru vprašanja - fortun- se nalog ob izplačilu plače delavcu izvrši kot "kompenzacija" v breme in v dobro TRR njihovega podjetja.
V tem primeru ni problema za knjiženje obračuna plače niti zapiranja vračila kredita s strani delavca.
Ponazoritev knjiženja:
- obračun plače 250/251 ( neto) 1.000 EUR
- obračun odteglj. 251/282 (obrok) 50 EUR
- izplačilo neto 251/110 ( neto) 950 EUR
- nalog v breme 282/110 (obrok) 50 EUR
- nalog v dobro 110/072 (obrok) 50 EUR
Upam, da nisem preveč zakomplicirala , vendar tako jaz delam že dolga leta. Odtegljaj je opravljen preko TRR in delavec ima na svojem obračunskem listu dokazilo, da smo mu odtegnili od plače njegov dolg do podjetja. LP-TITA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

TITA napisal/-a: in del tega kredita ki se nanaša na letošnje leto, knjižite kot kratkoročne terjatve oz. obveznosti. LP - TITA!
To dejansko ni potrebno :oops: . Tu gre le za dejanski prikaz v bilanci stanja, da del dolgoročnih postavk, ki imajo značaj kratkoročnosti tako tudi prikažemo. Seveda pa večina, tudi jaz, to tudi dejansko preknjižimo v presečnem času izdelave bilanc. :spomezik:

Kako bi pa poknjižili prodajo in njeno plačilo?
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

TITA napisal/-a:g. Mirko, saj tudi je odtegljaj kot vsak drug, vendar pri drugih delavčevih odtegljajih se plačilo opravi na TRR bodisi na banke, trgov.hiše in podobno, v primeru vprašanja - fortun- se nalog ob izplačilu plače delavcu izvrši kot "kompenzacija" v breme in v dobro TRR njihovega podjetja.
V tem primeru ni problema za knjiženje obračuna plače niti zapiranja vračila kredita s strani delavca.
Ponazoritev knjiženja:
- obračun plače 250/251 ( neto) 1.000 EUR
- obračun odteglj. 251/282 (obrok) 50 EUR
- izplačilo neto 251/110 ( neto) 950 EUR
- nalog v breme 282/110 (obrok) 50 EUR
- nalog v dobro 110/072 (obrok) 50 EUR
Upam, da nisem preveč zakomplicirala , vendar tako jaz delam že dolga leta. Odtegljaj je opravljen preko TRR in delavec ima na svojem obračunskem listu dokazilo, da smo mu odtegnili od plače njegov dolg do podjetja. LP-TITA
Pozdravljeni,

delavcu smo dali kratkoročno posojilo in ga bo po amortiz. načrtu vračal pri plačah.

Torej, do knjižbe pri obračunu plače je vse ok, potem pa me je zmedlo:

virman v breme in dobro:

v breme 282/110 - to je ok

v dobro: 110/072 ?

Velja to zadnje samo za dolgoročna posojila?

Kaj pa v primeru, ko želim prikazati tudi obresti, ki nam jih plačuje zaposleni? Nameravala sem uporabiti konto 775 - finančni prihodki od posojil, danim drugim.
Kje se potem prikaže glavnica?

Prosim za pomoč pri knjiženju... hvala.

LP,

Optimistka (ma ne vem, koliko časa še...... :? )
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Se strinjam s knjiženjem TITE.

Konto 072 je dolgoročno dano posojilo, ki ga je družba dala zaposlenemu za nakup nepremičnine; to velja za dolgoročni kredit; za kratkoročni kredit je potrebno knjižiti na konto 182.

Ponavadi so krediti zaposlenih najeti v bankah ali nekje zunaj podjetja, v primeru, da je kredit najet v družbi pa je potrebno poknjižiti tudi dani kredit s strani družbe.

Obresti pa se knjižijo na konto 07/775 - obračunane dogovorjene.

LP
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Ne, ne... da ne bo pomote - nič nimam proti knjiženju, ki ga je TITA navedla za knjiženje dolgoročnega kredita.. :wink: Vse ok.

Madona, sem zakomplicirala vse skupaj.... :oops: :oops:

Hvala, torej sem uporabila pravilen konto 182000. Zdaj mi je jasno.

LP
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Kdo pa bo zakompliciral, če ne v prvi vrsti mi računovodkinje, v drugi pa inšpektorji - ti so pa umetniki v kompliciranju, mi smo proti njim mala malica.

Saj zato pa se pogovarjamo, da kaj izvemo, čeprav že kar nekaj vemo, pa se vseeno rade prepričamo.

Sončen dan in si še kdaj priskočimo na pomoč. :wink:
Odgovori