Knjiženje prejetega kredita

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jasnal
Nov član
Nov član

Knjiženje prejetega kredita

Odgovor Napisal/-a jasnal »

Lep pozdrav
Lepo bi prosila če mi lahko poveste kako poknjižiti kredit ki smo ga dobili od banke.
Banka nam je nakazala 80.000€ kredita na TRR
to sem poknižila na 1100/9720 kako pa potem naprej ko plačujemo obresti in glavnico kako to potem knjižit.
Lepo bi prosila če mi kdo pokaže postopek za knjiženje.

Lp, Jasna
Ajdovka
Nov član
Nov član

Knjiženje posojila

Odgovor Napisal/-a Ajdovka »

Ko dobite obračun obresti, te poknjižite kot prejet račun (oproščen promet za DDV) na 741/2800, s plačilom obresti zapirate 2800/110. Ne vem, kakšen sistem bo imela vaša banka, ali bo pošiljala vsak mesec obračune ali šteje samo anuitetni načrt. Sicer ob zapadlosti anuitete ugotovite, koliko je v njej obresti, in koliko glavnice. Obresti poknjižite kot napisano, glavnico pa razknjižite na 972.

Posojilo ste poknjižili pravilno, konec leta pazite, da del, ki zapade v letu 2008, tj kratkoročni del, preknjižite na konto 272.

LP
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Zakaj pa naj bi naredil to vknjižbo na koncu leta? Če je kredit dolgoročen je ta knjižba napačna in nepotrebna - konto 272 je namenjen kratkoročnim kreditom do 1 leta.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, res je, grah. Ta knižba je v bistvu nepotrebna. Gre le za prikaz ročnosti kredita v bilanci stanja. Ta "začasnaa" (le za potrebe izdelave bilanc) knižba je le zaradi boljše preglednosti (tudi sam se tega poslužujem). V bilanci stanja moramo nmreč prikazati dejansko ročnost dolgoročnih postavk in del obveznosti ali terjatev, ki zapadejo v obdobju manjšem od leta, prikazati kot kratkoročne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Ajdovka
Nov član
Nov član

Ta knjižba kot knjižba res ni obvezna, olajša pa delo in zmanjša možnost napake.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Saj tudi jaz tako pakticiram, še posebej, ker mi predlog izkazov pripravi program. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jasnal
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jasnal »

Lep pozdrav
Ko mi od banke dobimo račun so na njemu glavnica + obresti ali to prav tako poknjižim kot ste mi napisali ali kako drugače.
Hvala

Lp, Jasna
Ajdovka
Nov član
Nov član

Glavnica in obresti

Sigurno:
1) Prejem obvestila
Glavnica: nič ne knjižite
Obresti : 74 / 280

2) Plačilo