Izjava o obračunavanju ddv iz oddajanja ŠpremoŽenja v najem
Moderator: Mirko Zbačnik
Izjava o obračunavanju ddv iz oddajanja ŠpremoŽenja v najem
Zanima me, kje bi lahko dobil izjavo o oddajanju gostinskega lokala v najem med dvema davčnima zavezancema z obračunanim ddv od najemnine (za predložitev davčnemu organu)
Spoštovani, tak kot obrazec ne obstaja. Izjavo sami napišete, kjer ste dolžni natančno opisati poslovni prostor oz. nepremičnino ( lokacija kjer se nepremičnina nahaja, velikost posameznih prostorov in njihova namembnost), obe stranki morata biti 100% upravičenci za odbitek vstopnega DDV, izjavo sta dolžni obe stranki ( vsak svojemu DU ) predložiti pred pričetkom zaračunavanja DDV iz naslova oddajanja v najem. Primer: 1.11. je prvi mesec izstavitve računa - izjavo morate predložiti najkasneje do konca oktobra 2007. Lep pozdrav in mirno noč !
TITA
TITA
Pozdravljeni! Imamo najete poslovni prostor v Ljubljani, polovico nadstropja. S 01.09. pa se selimo na novo lokacijo. Najemne pogodbe na stari lokaciji ne bomo prekinili (ker sicer plačamo kazen), ampak smo se dogovorili s podjetjem, ki ima drugo polovico nadstropja, da mu bomo prefakturirali račun za najemnino, ki bo izstavljen na nas, ker bo sedaj to podjetje uporabljalo celotno nadstropje.
Z najemodajalcem imamo podpisano izjavo, ki smo jo poslali na DURS in na podlagi te izjave nam obračunajo DDV. Sedaj pa me zanima, če mi ta račun prefakturiramo našemo podnajemniku in zaračunamo DDV ali moramo ponovno poslati izjavo na DURS, ki se bo glasila na novega (pod)najemnika?
Upam, da je vprašanje dovolj razumljivo.
LP
Z najemodajalcem imamo podpisano izjavo, ki smo jo poslali na DURS in na podlagi te izjave nam obračunajo DDV. Sedaj pa me zanima, če mi ta račun prefakturiramo našemo podnajemniku in zaračunamo DDV ali moramo ponovno poslati izjavo na DURS, ki se bo glasila na novega (pod)najemnika?
Upam, da je vprašanje dovolj razumljivo.
LP
Menim, da gre za dve ločeni pravni dejanji:
- sklenjena najemna pogodba med vami in najemodajalcem (vaša izjava in izjava najemodajalca);
- sklenjena pogodba med vami in novim najemojemalcem - pogodba o podnajemu - če se "prvi" najemodajalec s tem strinja in imate to zapisano v pogodbi (vaša izjava in izjava "podnajemojemalca").
V bistvu sploh ne gre za "prefakturiranje", temveč za prejem računa (strošek/odhodek) in izdajo računa (prihodek).
LP
- sklenjena najemna pogodba med vami in najemodajalcem (vaša izjava in izjava najemodajalca);
- sklenjena pogodba med vami in novim najemojemalcem - pogodba o podnajemu - če se "prvi" najemodajalec s tem strinja in imate to zapisano v pogodbi (vaša izjava in izjava "podnajemojemalca").
V bistvu sploh ne gre za "prefakturiranje", temveč za prejem računa (strošek/odhodek) in izdajo računa (prihodek).
LP