Pozdravljeni,
v našem podjetju se je direktor odločil, da moramo letošnji dopusti koristiti do konca leta in da bo preostanek dopusta izplačal. Osebno se s tem ne strinjam in želim teh par dni prenesti v koriščenje v naslednje leto. Se lahko direktor odloči kljub nasprotovanju delavca, da dopust vseeno izplača? Mi je odgovoril, da vkolikor bom potrebovala, da bom dobila izredni dopust. Mi lahko navedete zakon o koriščenju dopusta? Kako se pa sploh izplača letošnji dopust, gre to v dohodnino?
Vnaprej hvala za vse vaše odgovore.
Lep pozdrav,
Koriščenje dopusta in izplačilo le-tega
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Direktor ima delono prav. To izhaja iz ZDR, oziroma tudi vaše kolektivne pogodbe o številu dopusta, o katerem koriščenju razpolagate sami. Tako vam lahko določi, kdaj ga boste koristili.
Nima pa prav, da vam ga kar izplača, ker morajo biti za to tehtni razlogi, ti pa so le ob prenehanju delovnega razmerja, ko bi zaradi samega delovnega procesa ta trpel.
Vsaka, tudi pisna izjava delavca o strinjanju s izplačilom, če ni zakonske podlage, je nična.
Nima pa prav, da vam ga kar izplača, ker morajo biti za to tehtni razlogi, ti pa so le ob prenehanju delovnega razmerja, ko bi zaradi samega delovnega procesa ta trpel.
Vsaka, tudi pisna izjava delavca o strinjanju s izplačilom, če ni zakonske podlage, je nična.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

G. Mirko,
najlepša hvala.
Sem šla prebrskat ZDR in prebrala kje to piše:
Dopolnitev ZDR torej Ur.l. 103/2007, ki je stopil v veljavo z novembrom ne določa sprememb o 166. členu, torej izplačilo dopusta ni v skladu z ZDR, Ur.l. 42/2002.
Potemtakem direktor nima prav.
Zanima me še, glede na to, da se bo direktor kljub dokazilu, da dela zmotno
, odločil za izplačilo. Ali me lahko finančno oškoduje, kako se to izplača?
lep pozdrav,
najlepša hvala.
Sem šla prebrskat ZDR in prebrala kje to piše:
Dopolnitev ZDR torej Ur.l. 103/2007, ki je stopil v veljavo z novembrom ne določa sprememb o 166. členu, torej izplačilo dopusta ni v skladu z ZDR, Ur.l. 42/2002.
Potemtakem direktor nima prav.
Zanima me še, glede na to, da se bo direktor kljub dokazilu, da dela zmotno
lep pozdrav,