Izdaja računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Che
Novinec
Novinec

Izdaja računa

Odgovor Napisal/-a Che »

Pozdravljeni,

sem samostojni podjetnik in opravljam dopolnilno dejavnost, torej sem tudi stalno zaposlen v drugem podjetju.

Davčni zavezanec nisem in davek plačujem v naprej.

Zanima me, kaj točno moram napisati na izstavljene račune, kar se tiče oprostitve DDV.

Na nekem drugem viru so mi svetovali, da napišem takole:
"Oproščeno DDV po 287. členu direktive o DDV"

Je to vredu ali moram zadevo napisati kako drugače.
Rad bi prišel zadevi do dna.

Hvala in LP,
Mitja
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ne razumem tega:"Davčni zavezanec nisem in davek plačujem v naprej"
Kakšen davek plačujete v naprej???

Glede DDV, če niste davčni zavezanec napišete na račun: "DDV ni obračunan v skladu s 1. odstavkom 94. člena ZDDV-1."
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

...da ni za DDV in da plača akontacijo davka iz dejavnosti (ni normirc). LP
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a B0ris »

Če imam pravi podatek, potem te klavzule ni več obvezno pisati na račune. Sam jo sicer še vedno imam, ker ne škodi, ampak mislim da ni več obvezno.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Zanima me, kje to pieš, da ne rabi več klavzule pisat.
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a B0ris »

:oops: Moj podatek ni pravi. Sem se prenaglil z mojo izjavo, ker sem imel v mislih, da smo se ravno enkrat na tem forumu pogovarjali, da ni obvezna klavzula, vendar sem še malo prebrskal forum in ostale strani, tako da klavzula JE obvezna.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Se mi je zdelo... Škoda... Al pa ne - ker potem: kako bi potem vedli, zakaj ni DDVja na računu?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Ne vem, če kje piše, da to ni potrebno, so pa na seminarju zatrjevali, da klavzula ni potrebna, saj je iz osnovnih podatkov izdajatelja računa razvidno, kdo je zavezan ddv-ju in kdo ne (tisti, ki nima SI pred DŠ, ni zavezan ddv-ju in logična posledica je, da ddv-ja ne obračuna). Obvezna pa je klavzula za zavezance, kadar ddv-ja ne obračunajo.

Tako na seminarju - osebno pa se nagibam k temu, da zapišemo čimveč, tudi, kadar ni zakonsko predpisano. Pri tem ni pomembno, ali se sklicuješ na direktivo EU ali na naš ZDDV. Prav pa je, da uporabiš pravi člen prave verzije predpisa, na katerega se sklicuješ (nekateri nezavezanci za ddv še vedno zapisujejo, da ddv-ja ne obračunavajo skladno s 45.členom).

Sama imam raje tiste račune, kjer zapišejo zgolj, da ddv ni zaračunan, ker nimajo odločbe o zavezanosti, kot da se sklicujejo na stare predpise ali celo na direktivo. Pomeni, da moram obvladati še ta predpis, da lahko preverim, zakaj ddv ni zaračunan........
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

141. člen pravilnika(Podatki na računu, ki ga izda davčni zavezanec iz 94. člena ZDDV-1)
(1) Davčni zavezanec iz 94. člena ZDDV-1, mora na računu navesti najmanj naslednje podatke:
– datum izdaje;
– zaporedno številko, ki omogoča identifikacijo računa;
– svojo firmo oziroma ime in sedež oziroma stalno prebivališče;
– prodajno ceno blaga oziroma storitve (brez DDV) in
– skupno vrednost prodanega blaga oziroma opravljene storitve (brez DDV).
(2) Če davčni zavezanec iz prejšnjega odstavka izda račun drugemu davčnemu zavezancu, mora na računu navesti tudi podatek o količini in vrsti dobavljenega blaga oziroma obsegu in vrsti opravljenih storitev.

Torej ni treba niti napisati, da DDV ni zaračunan (kar je vidno samo po sebi), niti ni treba tega utemeljevati (nobena klavzula ni potrebna).

Ne grenimo si življenja še sami!! LP
Odgovori