Račun - DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Račun - DDV
Dobili smo račun od s.p.-ja, ki ni zavezanec za DDV (račun za njegovo delo in rezervni del - vrata). Ta vrata je kupil pri davčnem zavezancu, torej je DDV za vrata že plačan. Kako potem zaračunam ta vrata in delo naprej - mi smo zavezanec za DDV? Za delo najbrž samo dodam 20% DDV. Kaj pa vrata? Če na celoten znesek vrat dodam DDV, potem stranka plača vrata predrago: (cena + 20% DDV) + 20% DDV ???
Hvala za odgovor!
Hvala za odgovor!
S.p., ki ni davčni zavezanec je klepar (kupil vrata z ddv-jem)- vrata je montiral na avto. Mi smo vrata polakirali in računali stranki naše delo in kleparjevo delo, na vse to 20% ddv. Mi bi ddv za vrata računali samo enkrat, vendar ne vem če je tako prav, ker je ddv za vrata plačal že klepar?
Npr.:
cena vrat = 50.000 sit
+ddv na to = 10.000 sit
skupaj = 60.000 sit - To je plačal klapar in nam toliko tudi zaračunal.
Če mi potem vrata računamo naprej z ddv-jem je to:
60.000 sit + 20%ddv = 72.000 sit
Ne vem, če je to prav, ker je ddv za vrata plačal že klepar?
Ali je še kakšna druga možnost?
Hvala!
Npr.:
cena vrat = 50.000 sit
+ddv na to = 10.000 sit
skupaj = 60.000 sit - To je plačal klapar in nam toliko tudi zaračunal.
Če mi potem vrata računamo naprej z ddv-jem je to:
60.000 sit + 20%ddv = 72.000 sit
Ne vem, če je to prav, ker je ddv za vrata plačal že klepar?
Ali je še kakšna druga možnost?
Hvala!
Irena, zato pa je potrebno razmisliti o tem od koga kupovati. Vi DDV morate naprej zaračunati in tudi plačati. Če pa nimate pravice do odbitka vstopnega DDV, ker je v vašem primeru nezavezanec za DDV, to pa je vaš problem zakaj pa ste pri nezavezancu kupili. Veliko malih nezavezancev je prav iz tega razloga odločilo, da postanejo zavezanci za DDV, ker so sicer predragi.
Lp!
Lp!
Pikal! Moram vam reči, da ste me pošteno zmedli.
No, po temeljitem razmisleku pa naslednje:
1. Klepar je kupil in plačal vrata z DDV.
2. Irene je dobila od kleparja račun brez DDV, tako si ga ne more odbiti.
3. Irene bo stranki izstavila račun za kleparjevo delo in vrata stranki brez DDV in se sklicevala na prefakturiranje. Enako kot pri študenskem servisu. DDV bo plačan le enkrat.
lp
1. Klepar je kupil in plačal vrata z DDV.
2. Irene je dobila od kleparja račun brez DDV, tako si ga ne more odbiti.
3. Irene bo stranki izstavila račun za kleparjevo delo in vrata stranki brez DDV in se sklicevala na prefakturiranje. Enako kot pri študenskem servisu. DDV bo plačan le enkrat.
lp
Naše podjetje je kupilo material, sicer malo, ki smo ga vgradili in prodali naprej. Sem se pozanimala na DURS-u kako je s tem, ker naš dobavitel ni bil zavezanec za DDV in nam je prodal ta material v znesku..., ki ga pa je on kupil z DDV. Dobila sem tak odgovor kot sem ga prej napisala. Zdaj je ta naš dobavitelj raje sam prestopil v sistem DDV, da nam lahko obračuna DDV kar pa je za nas vstopni DDV.
Svoje dela vam podizvajalci, ki niso registrirani za DDV ne zaračunavajo z DDV. Tako bi jim morali prefakturirati le material. To, da kupec vidi ceno materiala ne bi smel biti prevelik problem.
Skrbi vas najbrž tudi to, kako bi račun izgledal oz. kako bi stranka reagirala, če bi dobila v nasprotju z dosedanjim načinom več računov. Način zaračunavanja storitev je treba določiti vnaprej s pogodbo. Ko je bil še PD, marsikomu izgled računa ni predstavljal ovire, če je prihranil pri davku. Tako smo fakturirali prevoz posebej, blago smo, če se je dalo, delili, če je bilo več sestavin po različnih tarifnih številkah, ipd.

lp
Skrbi vas najbrž tudi to, kako bi račun izgledal oz. kako bi stranka reagirala, če bi dobila v nasprotju z dosedanjim načinom več računov. Način zaračunavanja storitev je treba določiti vnaprej s pogodbo. Ko je bil še PD, marsikomu izgled računa ni predstavljal ovire, če je prihranil pri davku. Tako smo fakturirali prevoz posebej, blago smo, če se je dalo, delili, če je bilo več sestavin po različnih tarifnih številkah, ipd.
lp