Dopolnilna dejavnost in osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Starči, glede dacarjev imate popolnoma prrav. Vam dam banalen primer. Pri stranki d.o.o. sem imel inšpekcijski pregled. Doma imajo pisarne, katere sami čistijo s svojim lastnim sesalnikom. Samo enkrat so kupili vrečke za sesalnik na račun firme in je inšpektorica zavrgla strošek. Njena razlaga je bila da, ker sesalnik ni v lasti družbe, tudi vrečk ni mogoče uveljavljati kot davčno priznani strošek. Šlo pa se je za banalnih cca. 5-6 eur. Smešno ampak resnično. Ko sem to razlagal drugemu inšpektorju njenemu sodelavcu mi je povedal "Pusti jo, ta je vsa zagrejena pa to prenaša na stranke". Sicer pa so v Simičevem času tudi inšpektorji postali bolj življenski in je dostikrat mogoče s pogovorom rešiti marsikateri problem.
Glede traktorja, pa je še ena možnost. Uveljavljaš gorivo kot strošek in če boš imel smolo ti bo inšpekcija prišla čez mogoče pet let. Delal se boš norega da nisi vedel. Za tisto leto bo strošek izločila (ali pa ne če bo šlo skozi). V najslabšem primeru bo podjetnik za to leto plačal razliko dohodnine. Profitira pa za preteklih pet let. To ni prekršek za katerega bi plačal kazen in če bo drugo v redu bo dobil samo opozorilo.

LP :shudic: :shudic: :shudic:
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a racunovodjapikakom »

Kako bi šlo pa z brezplačnim najemom traktorja ? Toliko, da določen dokument zagotavlja resničnost uporabe...

Lp
javor
Odgovori