Izdaja računa?
Moderator: Mirko Zbačnik
Izdaja računa?
Pozdravljeni!
Zanima me naslednje koliko dni moram pred zapadlostjo
izstaviti račun poslovnemu partnerju ali kje lahko najdem
ta zakon?
Hvala za odgovor in lep dan!
Zanima me naslednje koliko dni moram pred zapadlostjo
izstaviti račun poslovnemu partnerju ali kje lahko najdem
ta zakon?
Hvala za odgovor in lep dan!
Nikjer ni več konkretno zapisano kdaj mora biti izstavljen račun. Iz zakona o DDV izhaja, da mora biti izstavljen v davčnem obdobju v katerem je nastal poslovni dogodek. Nikjer pa ni povezave z valuto plačila. Tudi mi imamo probleme, saj mnogokrat prejmemo račune dan, dva ali pa celo po zapadlosti. Najbolje je, da tudi ta pogoj določite v pogodbi.
slava
Slava...Iz zakona o DDV izhaja, da mora biti izstavljen v davčnem obdobju v katerem je nastal poslovni dogodek.
Ste prepričani? Na primer Telekom izdaja račune 6-8. za prejšnji mesec. (Druga varianta pa so tisti, ki dajo datum računa zadnjega v mesecu, pošljejo ga pa tudi po 15. v naslednjem mesecu). LP
Ste prepričani? Na primer Telekom izdaja račune 6-8. za prejšnji mesec. (Druga varianta pa so tisti, ki dajo datum računa zadnjega v mesecu, pošljejo ga pa tudi po 15. v naslednjem mesecu). LP
Datum DDVja je vezan na datum opravljanja storitev oz. dobavo blago. Če npr. račun izdate 03.12.2007 za blago, ki je bilo dobavljeno 30.11., boste DDV plačali pri obračunu za december in ne november.
Istočasno ste zadostili vsem zakonskim zahtevam, da izdate knjivodsko listino v roku 8 dni.
Poslovni dogodek pa se normalno knjiži v november.
Istočasno ste zadostili vsem zakonskim zahtevam, da izdate knjivodsko listino v roku 8 dni.
Poslovni dogodek pa se normalno knjiži v november.
Datum obračuna ddv?
Ga. Bee , z vami se ne strinjam. Pomemben je datum opravljene storitve. Če je datum računa izdan 3.12.2007, storitev opravljena na dan 30.11.2007 se ddv plača za NOVEMBER!.
Pri obračunu ddv-j-obračunanem ddv-ju - izdanem računu je važen datum opravljene storitve, pri vstopnem ddv-ju- prejetih računih je važen datum prejema. V navedenem primeru je pravilno, da se ddv obračuna in plača v novembru. Če pa prejmete račun v decembru in je datum računa v novembru, je prav, da ddv upoštevate za december.
Mislim, da se ne motim. Pa brez zamere.
Mislim, da je bilo o tem tudi že kar nekaj govora, o obračunavanju ddv-ja in če se ne motim, je tako kot sem zapisala. DDV se obračunava po datumu opravljene storitve in ne po izdaji računa.
PS. Lahko pa da ste se zmotili.
Pri obračunu ddv-j-obračunanem ddv-ju - izdanem računu je važen datum opravljene storitve, pri vstopnem ddv-ju- prejetih računih je važen datum prejema. V navedenem primeru je pravilno, da se ddv obračuna in plača v novembru. Če pa prejmete račun v decembru in je datum računa v novembru, je prav, da ddv upoštevate za december.
Mislim, da se ne motim. Pa brez zamere.
Mislim, da je bilo o tem tudi že kar nekaj govora, o obračunavanju ddv-ja in če se ne motim, je tako kot sem zapisala. DDV se obračunava po datumu opravljene storitve in ne po izdaji računa.
PS. Lahko pa da ste se zmotili.
-
febo
Osnovno vprašanje, koliko dni pred zapadlostjo moram izstaviti račun je napačno zastavljeno. Vprašanje bi se moralo glasiti : koliko dni od dobave oz. izstavitve računa mora biti rok plačila. V zakonu ni nikjer opredeljeno in je v poslovni praksi problem ko je rok plačila zelo kratek, račun pa se ne izstavi takoj. Zgodi se da kupec dobi račun ko je že zapadel, ali pa ima 1-2 dni za plačilo. Osebno, v primeru da je storitev oz. dobava 30.11. datum računa 03.12. in je rok plačila recimo 8 dni, vedno določim rok plačila 8 dni od izstavitve računa in ne od opr. storitve. To tudi zahtevajo dobri poslovni običaji, da kupcu omogočiš da račun prejme, ga poknjiži in normalno plača. Od kupca ne moreš zahtevati da ti takoj plača, če sam nisi dober da mu takoj izstaviš račun.
LP

LP
Pozdravljeni mislim, da je vprašanje,ki sem ga zastavila pravilno
kajti opravljena storitev se nanaša na 30.11.2007 rok plačila je pri nas
10.12.2007 to pomeni, da ne morem izstaviti računa
npr. 7.12.2007 kajti 8.9.12.07 je vikend v ponedeljek pa račun že zapade.
Zato bi bilo pošteno, da bi poslala račun še danes ali ni tako?
kajti opravljena storitev se nanaša na 30.11.2007 rok plačila je pri nas
10.12.2007 to pomeni, da ne morem izstaviti računa
npr. 7.12.2007 kajti 8.9.12.07 je vikend v ponedeljek pa račun že zapade.
Zato bi bilo pošteno, da bi poslala račun še danes ali ni tako?
Strinjam se s febom. Če rok ni opredeljen v medsebojni pogodbi, po mojem sploh ni bistveno, kaj napišeš na račun, še zlasti če ni navedeno, od kdaj se šteje na pr. valuta 8 dni : lahko od dobave, od datuma računa, od prejema računa. Zadnje bi bilo najbolj logično, saj je kup primerov, ko datirajo račun z dnem dobave, dobiš ga pa tudi 10 dni kasneje.
Kako pa določa začetek obračuna zamudnih obresti Obligacijski zakonik?
Kako pa določa začetek obračuna zamudnih obresti Obligacijski zakonik?