Pomoč-samoobdavčitev

Moderator: Mirko Zbačnik

diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Se opravičujem-zanima me še naslednje:ali se knjiži na 4 znesek fakture+posebej DDV, ali znesek fakture-DDV(mislim pri samoobdavčitvi). Naročila sem revijo IKS 7/04, pa jo še na žalost nisem prejela, so pa baje notri primeri knjiženja. Hvala za odgovor!

diana
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Na konto 4 se knjiži znesek fakture, vstopni DDV in iztopni DDV pa na kto 16 in 26. Nastavite si nove. V IKS-u so predlagani konti.
Lp!
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Bila sem prehitra, oprostite! Jaz uporabljam kto 160-500 in 260-500.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Diana, sprašujete, če se samoobdavčitev opravi po preračunani stopnji - nikakor ne: znesek na fakturi je osnova za DDV.
Torej morate na znesek na fakturi obračunati še DDV in to se potem knjiži tako kot pravi pika1.
Mirjana
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Hvala za odgovore!

diana
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

S tem odgovorom jaz zaključijem svoj prispevek na to temo. Poudarim naj še enkrat. Pomembno ja kdaj nastopi davčna obveznost. ta nedvomno nastopi z datumom izstavljenega računa in prejem blaga je za davčno OBVEZNOST irelevanten. Vstopni davek pa se je do 01.05.004 smel poračunavati le ob izpolnitvi obeh pogojev (prejet račun in prejeto blago oz. opravljena storitev) po zakonu, čeprav je takratni pravilnik že izločal pogoj prejtega blaga oz. opravljene storitve. Zakon po 1.5. pa izloča hkratni pogoj prejema blaga ali opravljene storitve.
Sicer pa je prav primer RANGUSa obdelan v elektronski knjigi DDV mag. ŠPESA, pa si poglejte in premislite. Jasno pa, strinjam se, vsak dela po svoji vesti in svojem razumevanju zakonodaje.

K.
mojcaz
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mojcaz »

Se popolnoma strinjam in tudi jaz delam tako. Še enkrat preberite zakon in pravilnik, saj je vse jasno, ali ne?

Lep pozdrav vsem,

Mojca
Rita
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Rita »

:oops:Lepo vas prosim, da malo manj gledate v IKS. V 7 in v 8 sp tolmačenja glede vpisov v knjige napačna in so le to na seminarjih, ko smo se pritoževali potrdili, da mogoče res nimajo prav. Raje se držite tistega, kar je napisano v ZDDV in PZDDV. Tudi referenti na DURSU imajo svoje mnenje, če ga sploh imajo, se pa učijo od DZ.
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

g.LUPUS!
-kje pa se dobi "elektronska knjiga" mag. SPESA???:oops:
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

člani super kluba davkoplačevalcev jo imajo zastonj, sicer pa je možno naročiti dostop na davkoplacevalci.com, mislim da je cena 6.000 (preverite!)

K.
lila74
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lila74 »

tudi jaz se strinjam z lupusom,

saj je logično; obveznost za plačilo ddv-ja nastane na strani tistega, ki je izstavil račun še isti dan; tisti, ki si poračunava vstopnega ima s tem pravico do odbitka le-tega.
Zakon pravi, da takoj, ko je na dokumentu (torej ni nujno, da je račun)prikazan ddv ga mora izstavitelj računa plačati.
:):)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz pa ponovno odpiram temo samoobdavčitev. Berem Zakon, pa Pravilnik in vaše odgovore.
Kako ravnati v naslednjem primeru. Račun je bil izstavljen 28.07.2004, prejeli pa smo ga 30.08.2004, prav tako material. Običajno naredim obračun DDV do 20. v mesecu za predhodni mesec, torej sem imela vse knjige že zaključene. Ali bi morala glede na napisano (in zakon) popraviti obračun DDV za nazaj?

Martika
Odgovori