Zanima me ali ima kdo podatek, koliko let se lahko pokriva davčna izguba. Izgubo imamo vse od leta 2000 do 2006, v letošnjem letu pa kaže, da bomo imeli dobiček. Pogledala sem že v ZDDPO-2 in Pravilnik, vendar tega podatka nisem zasledila. Piše samo, da se davčna osnova pokriva v naslednjih letih.
Iz samega obrazca, ki ga priložimo Obračunu davka od dohodka sklepam, da je to 9 let po nastali izgubi, saj je piše n-9, vendar me zanima, kje to piše, saj moram podatek posredovati nadrejenim.
LP
Poglejva še 84. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb- pretekle izgube:
Izgube iz davčnih obdobij od leta 2000 do 2006 se lahko pokrivajo v skladu s 36. členom tega zakona (torej neomejeno v naslednjih davčnih obdobjih) , razen izgub, ki se niso pokrile v skladu s 5. odstavkom 29. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb iz leta 2006.
Ta člen pa se nanaša na kritje izgub v primeru, če se je lastništvo kapitala spremenilo za več kot 25%:
29. člen (5) Če se v davčnem obdobju neposredno ali posredno lastništvo delniškega kapitala oziroma kapitalskih deležev ali glasovalnih pravic zavezanca spremeni za več kot 25% glede na njihovo vrednost ali število na začetku davčnega obdobja ali na koncu preteklega davčnega obdobja, drugi odstavek tega člena ne velja za izgube, ki so nastale v tem in v preteklih davčnih obdobjih.
29.člen iz zakona, ki je veljal v letu 2006. Takrat je veljal ZDDPO-1, čistopis objavljen v Ur.l. 33/2006.
36. člen zakona, ki velja v letu 2007 - ZDDPO-2, objavljen v Ur. l. RS 117/06.
Sem mnenja, da je glede na vprašanje Lotice, nepotrebno navajati oznake veljavnega zakona in v katerem uradnem glasilu so objavljeni. Že ob prebiranju 84. člena ZDDPO-2 (ki velja za davčno leto 2007), nam je vse jasno. Da pa ni potrebe za iskanje starega zakona, sem prepisala omenjeni odstavek člena.