osn.sr. ki to ni!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

osn.sr. ki to ni!

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Splet okoliščin ?! , da nimamo stroja v knjigi OS ker ga nismo kupili, niti ga nimamo v najemu, nastajajo pa stroški v vezi tega OS-razni deli pa plin za njegovo obratovanje:so pa iz tega "plina" in raznih delov nastali prihodki, ki jih izkazujemo v poslovnih kjnigah.Ali lahko upoštevam te stroške tudi v davčni bilanci-so davčno priznani glede na to da OS ni v naši knjigi niti v najemu??

Hvala

LP
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Razmislite, če ga lahko v knjigah pripoznate kot donacijo, potem ga lahko knjižite na opremo 040 in protiknjižbo prejete donacije 967.

LP
A
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ni donacija.Direktor čaka na rezultat za nepovratna sredstva iz sklada za razvoj, zato je sredstvo kupilo drugo podjetje, mi ga pa uporabljamo za ustvarjanje prihodkov.Zanima me če so stroški ki nastanejo v zvezi z njim-OS-davčno priznani.?

LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tako kot so v vašem primeru davčno vprašljivi stroški, ki so povezani z uporabo osnovnega sredstva, tako bodo tudi davčno vprašljivi odhodki (amortizacija) pri tistem podjetju, čigar last je osnovno sredstvo.
Poskusite s pogodbo o najemu - o uporabi, v kateri opredelite katere vrste stroškov morate v času uporabe kriti sami. Najemodajalec pa bo iz naslova najemnine imel prihodke in s tem tudi davčno priznane odhodke amortizacije. Brezplačna uporaba (pri lastniku) ne bo prišla v poštev, ker potem tudi strošek amortizacije ne bo davčno priznan ("uporaba sredstva za doseganje prihodkov!!!)

LP
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Če prav razumem, je potrebno sklenit najemno pogodbo in najemnino tudi plačat??Drugač imamo OS v uporabi brez najemnine-tako so zmenjeni, ampak jaz pa dvomim v upravičenost stroškov ( plin, razni deli ) ki jih mi plačujemo-davčno gledano.

LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Z vidika priznavanja stroškov v vaši d.o.o. bi lahko bila tudi pogodba o uporabi osnovnega sredstva brez nadomestila!
Vendar je vprašanje davčnega priznavanja amortizacije pri družbi, ki vam daje v uporabo osnovno sredstvo brez nadomestila, saj se uporaba smatra kot najem. Saj veste tisto: odhodki se priznajo, če so nujni za doseganje prihodkov......

LP
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za diskusijo : kaj bodo lahko v firmi, ki so lastnik stroja, mene niti dosti ne briga, skrbi me za pri nas, da bomo lahko davčno upoštevali nastale stroške v zvezi s strojem.Pogodba o uporabi brez nadomestila....
ja v redu bi bla.

LP
Odgovori