Že spet ta 13. plača
Moderator: Mirko Zbačnik
Že spet ta 13. plača
Pozdravljeni!
Vem, da je bilo na to temo že veliko napisanega, a v vsej poplavi dobljenih podatkov nisem prav ziher, in prosim za vašo pomoč.
Zaposlenim bi izplačali 13. plačo v višini 30 % osnovne plače.
1) Ali to izplačilo imenujem kot izplačilo plače iz naslova uspešnosti poslovanja ali kot stimualcija?
2) Vkolikor jo imenujem kot izplačilo plače iz naslova uspešnosti poslovanja - ali to pomeni, da je to poračun za 12 mesecev. Če je tako, potem imam informacijo, da je potrebno obračunati koliko znese to izplačilo za vsaki mesec posebej in za vsaki mesec posebej napisati nov kumulativni REK obrazec? Ali to drži?
3) Vkolikor izplačujem v obliki poračuna za mesec november - naredim samo za ta mesec REK. Kako pa to izplačilo opredelim?
4) Če izplačam ločeno ta dva zneska, kako naj obračunam davek na
izplačane plače? Vsako plačilo posebej seštejem ali na način: plača posameznika + 13. plača = davek posameznika?
5) Ali so te oblike izplačil davčno priznane in gredo v M4?
6) Ali je dovolj, da ob izplačilu napišem samo sklep direktorja?
7) Ali obstaja kakšen preprostejši in bolj ekonomični izračun?
Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
Hvala in lep pozdrav!
Darika
Vem, da je bilo na to temo že veliko napisanega, a v vsej poplavi dobljenih podatkov nisem prav ziher, in prosim za vašo pomoč.
Zaposlenim bi izplačali 13. plačo v višini 30 % osnovne plače.
1) Ali to izplačilo imenujem kot izplačilo plače iz naslova uspešnosti poslovanja ali kot stimualcija?
2) Vkolikor jo imenujem kot izplačilo plače iz naslova uspešnosti poslovanja - ali to pomeni, da je to poračun za 12 mesecev. Če je tako, potem imam informacijo, da je potrebno obračunati koliko znese to izplačilo za vsaki mesec posebej in za vsaki mesec posebej napisati nov kumulativni REK obrazec? Ali to drži?
3) Vkolikor izplačujem v obliki poračuna za mesec november - naredim samo za ta mesec REK. Kako pa to izplačilo opredelim?
4) Če izplačam ločeno ta dva zneska, kako naj obračunam davek na
izplačane plače? Vsako plačilo posebej seštejem ali na način: plača posameznika + 13. plača = davek posameznika?
5) Ali so te oblike izplačil davčno priznane in gredo v M4?
6) Ali je dovolj, da ob izplačilu napišem samo sklep direktorja?
7) Ali obstaja kakšen preprostejši in bolj ekonomični izračun?
Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
Hvala in lep pozdrav!
Darika
Ja, no malo pa ste zakomplicirala. Skupščina (direktor) naj sprejme sklep o izplačilu 13. plače.
Vi to normalno obračunate na istem obračunu kot plačo za 11-2007, samo da prikažete ločeno postavko na plačilnih listah. Odvedete vse davke in prispevke in tudi to gre v M4.
Če pa boste ločeno izplačali plačo 11-2007, potem pa še 13. plačo, pa naredite kumulativo izplačil za december 2007.
Vsi obračunani in izplačani stroški iz naslova stroškov dela so davčno priznani, pazite pri tistih, za katere je potrebno zaposlenemu obračunati bonitete ali pa za predpis iz Uredbe vlade RS (višina neobdavčenega regresa, dnevnic, kilometrin,..)
LP
A
Vi to normalno obračunate na istem obračunu kot plačo za 11-2007, samo da prikažete ločeno postavko na plačilnih listah. Odvedete vse davke in prispevke in tudi to gre v M4.
Če pa boste ločeno izplačali plačo 11-2007, potem pa še 13. plačo, pa naredite kumulativo izplačil za december 2007.
Vsi obračunani in izplačani stroški iz naslova stroškov dela so davčno priznani, pazite pri tistih, za katere je potrebno zaposlenemu obračunati bonitete ali pa za predpis iz Uredbe vlade RS (višina neobdavčenega regresa, dnevnic, kilometrin,..)
LP
A
Hvala Ajnos.
1) Na podlagi česa naj se sprejme sklep? Na podlagi uspešnosti?
Imate mogoče kakšen vzorec?
2) Davek na izplačane plače v primeru dveh izplačil:
- prvo izplačilo 600,00 eur =0 %
- drugo izplačilo 200,00 eur = 0 %
ALI
- 600,00 + 200,00 = 800,00 = 18,40 eur - 2,3 %
- uf sem malo trda.
Pa brez zamere
1) Na podlagi česa naj se sprejme sklep? Na podlagi uspešnosti?
Imate mogoče kakšen vzorec?
2) Davek na izplačane plače v primeru dveh izplačil:
- prvo izplačilo 600,00 eur =0 %
- drugo izplačilo 200,00 eur = 0 %
ALI
- 600,00 + 200,00 = 800,00 = 18,40 eur - 2,3 %
Pa brez zamere
Če bo kaj pomagalo...moja izkušnja z izplačilom poračuna plač iz naslova uspešnosti poslovanja (13.plača):
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... pe%9Anosti
mislim, da se ni kaj dosti spremenilo od tedaj, sicer pa preverite še na dursovi strani, če še kaj pišejo na to temo.....jaz tistega pojasnila, ki sem ga uporabila sama, ne najdem več
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... pe%9Anosti
mislim, da se ni kaj dosti spremenilo od tedaj, sicer pa preverite še na dursovi strani, če še kaj pišejo na to temo.....jaz tistega pojasnila, ki sem ga uporabila sama, ne najdem več
Hvala Pamps. Glede na obsežnost takega izračuna kot ste vi navedla sem se odločila da:
- izplačam plačo,
- izplačam 13. plačo v obliki stimulacije - naslednji dan po plači,
- jo obračunam kot plačo, vendar ne upoštevam olajšav,
- naredim REK 1 in obr. davka na izplačane plače prvič za plačo in drugič za plačo in stimulacijo.
Ali bi to bilo v redu?
Kaj pravite, kako v sklepu upravičim stimulacijo? (izplačana je vsem zaposlenim - procentualno)
Vem, da že spet pošteno težim, vendar sem se končno odločila za taki obračun in me zanima ali je pravilni.
Hvala.
Darika
- izplačam plačo,
- izplačam 13. plačo v obliki stimulacije - naslednji dan po plači,
- jo obračunam kot plačo, vendar ne upoštevam olajšav,
- naredim REK 1 in obr. davka na izplačane plače prvič za plačo in drugič za plačo in stimulacijo.
Ali bi to bilo v redu?
Kaj pravite, kako v sklepu upravičim stimulacijo? (izplačana je vsem zaposlenim - procentualno)
Vem, da že spet pošteno težim, vendar sem se končno odločila za taki obračun in me zanima ali je pravilni.
Hvala.
Darika
Pri obračunu davka morate izplačila sešteti in obračunati davek od vse izplačil za posameznega delavca - na durs predložite kumulativni obrazec za obe izplačili skupaj. Naš program nam izpiše koliko je že bilo plačano kot akontacija v tem mesecu + znesek za plačilo od drugega izplačila.
Če bi imeli 1.izplačilo 700 = 16,10
2.izplačilo 500= 700+500=1200 x 2,3% = 27,60
Že plačano v 1.akontaciji: 16,10
Za plačilo 11,50
Pri REK obrazcu pa oddate posebej za 13.plačo in potem še dodate REK-kumulativni za obe izplačili skupaj.
Upam, da je jasno.
Mi smo delali že nekaj izplačil, pa je bilo OK.
Če bi imeli 1.izplačilo 700 = 16,10
2.izplačilo 500= 700+500=1200 x 2,3% = 27,60
Že plačano v 1.akontaciji: 16,10
Za plačilo 11,50
Pri REK obrazcu pa oddate posebej za 13.plačo in potem še dodate REK-kumulativni za obe izplačili skupaj.
Upam, da je jasno.
Mi smo delali že nekaj izplačil, pa je bilo OK.