Preneh.družbe-knjižbe pri prejemnici ?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ATIT
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Preneh.družbe-knjižbe pri prejemnici ?

Odgovor Napisal/-a ATIT »

Družba A je bila edini družbenik družbe B ( obe rezidenta ). Po sklepu je družba B prenehala obstajati po skrajšanem postopku ( vsi postopki so že končani, izbrisi-register,ajpes, durs urejeni ), meni se je pa zataknilo pri knjiženju.

Ob prenehanju je družba B v BS imela :
1/ Nepremičnino-gradb.parc. 437
2/ Denarna sred. 9
3/ Zalogo nedok.gradnje za trg 263
4/ Obvez.do matič.družbe za prej.posoj. 702
5/ Obvezn.za DDV zadnj.mes. 9
6/ Kapital -2

Družba A izkazuje :
I/ finanč.naložbo v družbo B 343
II/ terjat.za dano posojilo 702

Kako to sedaj pravilno evidentirati pri družbi A=prejemnici ?

Za trud že vnaprej hvala.
lp, HD
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ko ste sprejeli sklep o prenehanju družbe po skrajšanem postopku (kar je tudi sestavni del notarskega zapisa), ste vanj zapisali tudi na koga preidejo sredstva - nepremičnine in zaloge in za "kaj" jih boste uporabili. Glede na to, da je v družbi B negativni kapital, je tudi vrednost vaše naložbe NIČ in se bodo prenešena sredstva porabila zgolj za poplačilo danega kredita v višini 702. d.e. Vrednost prenešenih sredstev je tako 700 d.e. (nisem upoštevala denarnih sredstev -9 d.e. in obveznosti za DDv 9 d.e., ker boste denar porabili za poplačilo obveznosti), za 2 d.e. boste morali evidentirati popravek vrednosti oziroma odpis danega kredita-posojila.

Družba A: prevzem stvarnega premoženja družbe B (za določeno prevzeto premoženje boste morali urediti tudi pravnoformalno lastništvo - vpis v zemljiško knjigo.....)

Debet (skupaj): 709 d.e.nepremičnine v višini 437 d.e.
zaloge nedokončane gradnje v višini 263 d.e.
denarna sredstva v višini 9 enot (če ne boste poravnali obveznost iz TRR družbe B);

Kredit (skupaj): 709 d.e.obveznost za DDV (če ga ne boste poravnali iz denarnih sredstev oziroma iz TRR družbe B); v višini 9 d.e.
poplačilo danega kredita iz prevzema stvarnega premoženja v višini 700 d.e.

In tako vam ostanejo še preostale knjižbe v povezavi z izbrisom družbe B.
- odprava pripoznanja finačne naložbe v družbo B: 749/060 v višini 343 d.e.;
- odpis dela terjatve za posojilo, ki ni bila poplačana iz stvarnega premoženja: 74/07 ali 18 v višini 2 d.e.

Takšen je moj predlog.
LP
ATIT
Nov član
Nov član

Se opravičujem, ker je malce dolgo trajalo.
Ga Slovan, hvala lepa za pomoč.
Tudi sama sem knjiženje prenehanja družbe predvidela podobno, vendar nisem bila čisto prepričana, da sem na pravi poti. Hvala še enkrat.

Kako pa je v primeru, ko se edini družbenik odloči, da bo pripojil odvisno družbo, ki ima npr. :
R-1 80
R-2 120
R-9 /kapital -40
finanč.naložba družbenika v odvisni družbi je 12 .

Ali bi bilo tako pravilno ?
1/ družbenik prenese R-1 in R-2
2/ odpravi fin.nal. 12 749/06
3/ oblikuje dobro ime 40
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri pripojitvi ne odpravite pripoznanja finančne naložbe kot odpravo pripoznanja, ampak je vse vključeno v ugotovljen znesek dobrega imena, in sicer:
- prenos sredstev: 1/06 = 80 d.e.
- prenos obveznosti: 06/2 = 120 d.e.

- stanje finančne naložbe: D 132 d.e./ K 80 d.e. = razlika 52 d.e., ki predstavlja dobro ime.
V drugi fazi morate ugotoviti iz česa izvira dobro ime. V vašem primeru je dobro ime "rezultat" prevrednotene finančne naložbe v vaših poslovnih knjigah (predpostavljava, da je naložba razporejena in izmerjena po nabavni vrednosti), ker niso upoštevani negativni poslovni izidi v odvisni družbi (zato je kapital negativen, kar pomeni, da izgube presegajo osnovni kapital za 40 enot.). To pa hkrati pomeni, da ni več osnove za izkazovanje dobrega imena in ga je potrebno v celoti odpraviti (vključiti med odhodke tekočega poslovnega izida - v letu pripojitve = 52 d.e.).

Zopet poudarjam: to je moje razmišljanje!

LP
ATIT
Nov član
Nov član

Hvala za Vaše razmišljanje in vaše odgovore. Vedno so mi v veliko pomoč.

LP
Odgovori