Podjetje A je plačalo podjetju B v mesecu avgustu avansni račun, za blago, ki ga predvidoma prejme v oktobru (ga še nima). Kdaj ima podjetje A pravico do odbitja DDV??
Podjetju B ste v avgustu plačali avans. Podjetje B vam mora po prejemu, v avgustu, izstaviti avansni račun in takrat nastane pravica za vstopni DDV.
Lp!
Veste pa, da to določa pravilnik, v nasprotju z splošnimi usmeritvami zakona. V tej smeri so bile že sprožene pobude za spremembo tega člena pravilnika1
Račun za preplačilo mora biti izdan najkasneje do roka za predložitev obračuna DDV za davčno obdobje, v katerem je preplačilo prejeto.
se pravi, da je vašem primeru lahko izdan v septembru. /IKS št.7 str33/
Mislim, da je potrebno upoštevati ddv v istem obdobju, kot je bilo predplačilo, če je to 31.8. se preračuna ddv in upošteva kljub temu, da računa še ni.
Še dodatek k mojemu prejšnjemu odgovoru:
Moja trditev se sklicuje na ZDDV, ki v 19.členu 6.alineji pravi:
Če je plačilo izvršeno, preden je blago dobavljeno ali preden so storitve opravljene, nastane obveznost obračuna DDV na dan prejema plačila in od prejetega zneseka plačila.
-če prejmeš avans,potem je ja obveznost v tistem davčnem obdobju, ko ga prejmeš,
-če ga pa daš,je pravica do dobitka v obdobju prejetja avansnega računa.
pravica do odbitka vstopnega DDV nastane v trenutku ko, ko nastane obveznost za obračun DDV.Iz tega izjaja, da nastane pravica do vstopnega DDV v davčnem obdobju, v katerem mora dobavitelj obračunati DDV./40čl. ZDDV/. Po mojem je to 31.8.