Ponovno eu in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anina
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Ponovno eu in ddv

Odgovor Napisal/-a anina »

POZDRAV!

Prosim za pojasnilo, čeprav je o tej temi bilo že veliko govora , pa še venodno sem v dvomih:

račun za pridobitev 28.11.07, dobava 28.11.07,prejet račun 5.12.07, kdaj obračunat ddv in kdaj vstopni ddv.
pa še prosim povejte, kdaj vpisat osnovo v pozicijo 26 obrzca ddv-o;ko se ddv obračuna ali ko si odbijam vstopnega, če je obračunan ddv november, vstopni december

Hvala in l.p.

anina
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje je, da (zakonsko gledano) obveznost za obračun DDV-ja nastane v novembru, pravica do odbitka (prejet račun) pa decembra.
Nisem še imela tega konkretnega primera, sama pa bi osnovo vpisala v novembru (ko obračunate davek). Mogoče bo še kdo povedal iz izkušenj kako je s tem.

Jaz bi se za prihodnje z dobaviteljem dogovorila,da posreduje račun (npr.po faxu) v istem obdobju kot nastane obveznost za obračun DDV, da boste v istem obdobju imeli pravico do odbitka.

Lp
marea
markovcic
Začetnik
Začetnik

Mogoče za lažje razumevanje

Odgovor Napisal/-a markovcic »

Sama izdaja računa torej ne pomeni obdavčljivega dogodka, razen v primerih, ko je dano predplačilo in izdan račun za predplačilo, ko nastane obveznost obračuna DDV na dan prejema plačila (predplačila), kar pa zopet ne velja za vsa predplačila (predplačila za skupnostne dobave so izvzeta – 144. člen Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – Ur. l. RS, št. 141/06 in 52/07; v nadaljnjem besedilu: Pravilnika).

V 34. členu ZDDV-1 je urejen obdavčljiv dogodek in nastanek obveznosti obračuna DDV od pridobitev blaga znotraj Skupnosti. Po prvem odstavku tega člena nastane obdavčljivi dogodek, ko je opravljena pridobitev blaga znotraj Skupnosti. Šteje se, da je bila pridobitev blaga znotraj Skupnosti opravljena, kadar se za dobavo podobnega blaga šteje, da je bila opravljena na ozemlju Slovenije. Drugi odstavek določa, da nastane obveznost obračuna DDV za pridobitev blaga znotraj Skupnosti 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek. Ne glede na drugi odstavek 34. člena, obveznost obračuna DDV nastane, ko je izdan račun, če je ta račun izdan pred 15. dnem v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek.

Nastanek pravice do odbitka vstopnega DDV ureja 62. člen ZDDV-1, enako, kot jo je urejal pred tem stari ZDDV (40. člen). Obseg pravice določa 63. člen ZDDV-1, pravico do odbitka vstopnega DDV pri samoobdavčitvi pa predpisuje 107. člen Pravilnika (na podlagi 67. člena ZDDV-1).

V 62. členu ZDDV-1 je določeno, da nastane pravica do odbitka DDV v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV. Nadalje je v istem členu navedeno, da sme davčni zavezanec odbiti DDV, vendar ne prej kot v davčnem obdobju, v katerem je prejel račun za njemu opravljeno dobavo blaga ali storitev oziroma carinsko deklaracijo za uvoženo blago.

Za uveljavljanje pravice do odbitka DDV mora davčni zavezanec izpolnjevati pogoje, ki so opredeljeni v 67. členu ZDDV-1, v od točkah od a) do f).
anina
Začetnik
Začetnik

Eu in ddv

Odgovor Napisal/-a anina »

marea hvala za vaŠe mnenje, tako sem tudi jaz razmiŠljala, vendar sem potrebovala potrditev, markovcic tudi vam se zahvaljujem, to kar ste napisali sem Že velikokrat prebrala. ko pa sem naletela na problem, nisem več vedela kako in kaj.

morda ima Še kdo kakŠne izkuŠnje o tem primeru, zelo bi vam bila hvaleŽna za pomoč.

l.p. anina

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
aknelab
Začetnik
Začetnik

Še enkrat klavzule

Odgovor Napisal/-a aknelab »

Torej, če je na računu klavzula:
- DDU, račun napisan 18.01.2008, mi smo pa blago prejeli 22.01.08 (podpisan CMR z naše strani oz. ta dan je narejen prejem), račun prejeli 25.01.08, potem nastane obveznost za obračun DDV 15.02.08, takrat si tudi lahko odbivamo DDV;
- EKW, isti podatki, potem pa datum CMR-ja ni pomemben, ampak nastane obveznost za obračun DDV 18.01.2008, DDV pa si odbivamo z dnem prejema računa torej 25.01.08; sem bi spadala tudi klazula FOB?
- DDP, CIP Ljubljana, CPT Ljubljana; isti podatki, DDV kot pri klavzuli DDU?

Ali prav razmišljam?

kaj pa pomenijo te "klavzule":
merce resa: cpt destino
porto: confine ali pa assegnato
lieferart: ab Werk ausschl. Verp
delivery method: dachser

Hvala za pojasnila.
Vem, da sem veliko podatkov nametala, ampak nikjer še nisem našla obrazložitve pridobitve v EU na podlagi incoterms.
aknelab
Začetnik
Začetnik

Še enkrat klavzule

Odgovor Napisal/-a aknelab »

A nima nobeden takih primerov?

Prosim za pojasnila. Hvala
Odgovori