Pozdravljeni!
Zanima me teorija maloprodaje-torej kako naj bi maloprodaja delovala in posledično kako se to odraža v računovodtvu in knjigovodstvu.
Hvala!
LP, Meti
Maloprodaja
Moderator: Mirko Zbačnik
Zanima me, kako je potrebno knjižiti maloprodajne račune-ali delate to ne vem enkrat na teden v skupnem znesku, pa kako potem knjižite plačila in zapirate saldakontske postavke. Ali knjižite vsak račun posebej?
Na katero ceno se obračuna popust na blagajni (sklepam, da na ceno z DDV)?
Kako se obravnavajo darilni boni? Torej grem in kupum darilni bon v trgovini? Ali se izda račun in kako se knjiži? In kako se potem zavede zadeva, ko prideš plačat z darilnim bonom in kupiš artikel (saj takrat moraš tudi dobiti račun)?
Hvala!
Na katero ceno se obračuna popust na blagajni (sklepam, da na ceno z DDV)?
Kako se obravnavajo darilni boni? Torej grem in kupum darilni bon v trgovini? Ali se izda račun in kako se knjiži? In kako se potem zavede zadeva, ko prideš plačat z darilnim bonom in kupiš artikel (saj takrat moraš tudi dobiti račun)?
Hvala!
Konec dneva ko naredite Z zaključek je to podlaga za knjiženje (če delate preko blagajne). Če posamično izstavite vsak račun (ročno) morate poknjižiti vsak račun posebej.
Če ste d.o.o. morate voditi blagajno če ste s.p. to ni potrebno.
Vseeno je saj je končni znesek isti. Mi popuste obračunavamo na neto ceno in prištejemo ddv.
Za bone ne vem kako je. Se mi zdi, da bi bon lahko obravnavali kot avans ? Kot rečeno ne vem.
lp
Nina
Če ste d.o.o. morate voditi blagajno če ste s.p. to ni potrebno.
Vseeno je saj je končni znesek isti. Mi popuste obračunavamo na neto ceno in prištejemo ddv.
Za bone ne vem kako je. Se mi zdi, da bi bon lahko obravnavali kot avans ? Kot rečeno ne vem.
lp
Nina