avtor normiranec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jula
Novinec
Novinec
Kraj: Domžale

avtor normiranec

Odgovor Napisal/-a jula »

Spoštovani!

Moja štorija je podobna mišolovki, sam pa sem nevedna miš. Pravzaprav nujno lepo prosim za kakšno pojasnilo. Sem redno zaposlen in kot umetnik poslujem za različne naročnike (institucionalne in firme) preko avtorskih pogodb. Zaprosil sem za 25 % normirane stroške in jih dobil. Letos sem bil preveč priden in sem limit 25.000 evrov brutto avtorskih honorarjev že skoraj dobil izplačanih, tako, da limita ne bom prekoračil. Z davčne so me obvestili, da si moram urediti popoldanski s.p., ker prihodnje leto ne bo več prošenj za 25 % normirane stroške in bom v prekršku. V januarju prihodnje leto naj bi dobil plačanih še za čez 20.000 netto plačil.NE BI RAD postal davčni zavezanec ker so naročila po posameznih letih neenakomerna (kdaj jih je veliko, kdaj pa malo) in se mi zdi postati zavezanec za DDV neugodno - ali pa se motim?! Če registriram s.p. zdaj (ko v preteklih 12 mesecih nisem presegel limita) je verjetno tudi brez veze, ker januarja lahko neham s poslovanjem zaradi plačil, ki pridejo.Torej še naprej poslujem preko avtorskih pogodb z 10 % normiranimi stroški - in plačam hudo dohodnino.
Nekdo mi je rekel, da če imam 10% norm. stroške imam lahko neomejeno količino avtorskih honorarjev, ne da bi postal zavezanec za DDV. Ali kdo ve, če je to res? Kaj storiti?

zelo lepa hvala za odgovor lp jula
podjetništvo
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Nekaj nejasnosti : "Z davčne so me obvestili, da si moram urediti popoldanski s.p., ker prihodnje leto ne bo več prošenj za 25 % normirane stroške in bom v prekršku"
Popoldanski sp že imate (po normiranih).
Ali ste narobe razumeli obvestilo davčne - (pozivali so "normirance", da morajo do 30.11. vložiti prošnjo za 2008? ) ali pa so Vas obvestili, ker niste vložili te prošnje, da boste v 2008 sp po dejanskih?Kar se tiče DDV - morda se motim, ampak po mojem bi se morali že prijaviti za DDV . Za limit se ne upošteva prihodkov (to je pri Vas šele po plačilu), ampak opravljen promet (opravljene storitve, izdani računi - obračuni), kamor pade tudi 20 tisoč, ki bodo plačani v januarju.

Ker ne prodajate fizičnim osebam, status DDV ne pomeni ravno tragedije - nasproti firmam nič ne spremeni, institucionalnim pa seveda podraži (te pa tako ne vedo, za kaj se gre, čim je DDV zraven). lp
Odgovori