Predračun
Moderator: Mirko Zbačnik
Predračun
Pozdravljeni,
prosim vas za pomoč: kako knjižiti plačilo po predračunu:
Prejeti predračun : 15. 11. -( ima vse elemente računa)
Plačano po predračunu 20.11
Računa še nismo prejeli - in še nekaj: prosim povejte razliko med PREDRAČUN in AVANSNI račun. In seveda tudi razliko v vknjižbah. Prosim za ponazoritev na kontih.
Najlepša hvala za pomoč!
prosim vas za pomoč: kako knjižiti plačilo po predračunu:
Prejeti predračun : 15. 11. -( ima vse elemente računa)
Plačano po predračunu 20.11
Računa še nismo prejeli - in še nekaj: prosim povejte razliko med PREDRAČUN in AVANSNI račun. In seveda tudi razliko v vknjižbah. Prosim za ponazoritev na kontih.
Najlepša hvala za pomoč!
zoa
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Predračun je dokument, na podlagi katerega kupec plača avans ali pa ga tudi ne plača. Torej predračuna sploh ne knjižimo v evidence.
Knjižimo pa avans, ki smo ga dobili na TRR:
1100 TRR / 2300 Prejeti predujmi
Ker smo dolžni DDV odvesti v tistem davčnem obdobju, ko smo dobili avans od kupca, kupec pa ima pravico do odbitka vstopnega DDV, kupcu v ta namen izstavimo avansni račun. V naših knjigah knjižimo obveznost za plačilo DDV:
1950 DDV od prejetih predujmov / 2600 Obračunani DDV
Ko je storitev opravljena ali ko ste dobavili blago, boste izstavili fakturo in knjižili:
a) izdani račun 1200 / 7600 neto znesek - prihodek
2600 obračunani DDV
b) poračun DDV iz avansa:
2600 / 1950
Upam, da sem pomagala. Lep pozdrav!
Knjižimo pa avans, ki smo ga dobili na TRR:
1100 TRR / 2300 Prejeti predujmi
Ker smo dolžni DDV odvesti v tistem davčnem obdobju, ko smo dobili avans od kupca, kupec pa ima pravico do odbitka vstopnega DDV, kupcu v ta namen izstavimo avansni račun. V naših knjigah knjižimo obveznost za plačilo DDV:
1950 DDV od prejetih predujmov / 2600 Obračunani DDV
Ko je storitev opravljena ali ko ste dobavili blago, boste izstavili fakturo in knjižili:
a) izdani račun 1200 / 7600 neto znesek - prihodek
2600 obračunani DDV
b) poračun DDV iz avansa:
2600 / 1950
Upam, da sem pomagala. Lep pozdrav!
"Drag nasvet ni nujno dober, čeprav je plačljiv"
Če gre za prejeti predračun, torej ste vi plačali po predračunu in če račun oz. dobava ni bila opravljena istega dne se knjiži:
1330/1100.
avansni račun
1600/1950-samo ddv
ko prejmete račun boste knjižili 1950/1600 (zapiranje kontov-poračun avansa)
Račun pa knjižite tako, kot je napisala predhodnica, samo da knjižite prejete račune, stroški, dobavitelji....ddv, ...
P.S. Moje mnenje je , da če je storitev opravljena isti dan , kot je bilo plačano, da teh kontov sploh ni potrebno knjižiti (avansnih). pa tudi izdaja avansnega računa ni potrebno če je storitev opravljena v istem obdobju.
1330/1100.
avansni račun
1600/1950-samo ddv
ko prejmete račun boste knjižili 1950/1600 (zapiranje kontov-poračun avansa)
Račun pa knjižite tako, kot je napisala predhodnica, samo da knjižite prejete račune, stroški, dobavitelji....ddv, ...
P.S. Moje mnenje je , da če je storitev opravljena isti dan , kot je bilo plačano, da teh kontov sploh ni potrebno knjižiti (avansnih). pa tudi izdaja avansnega računa ni potrebno če je storitev opravljena v istem obdobju.
mene pa zanima kako postopate v primeru izdaje avansnega računa kupcu za storitve ki bodo opravljene v sledečih davčnih obdobjih. Plačilo je za celoten znesek storitve v naprej.
Ali nato izdan račun (vezan na avansni račun) ne zavedete v davčne evidence glede na to, da je v celoti vse zajeto v obdobju ko je bil izdan avansni račun?
Lp
Ali nato izdan račun (vezan na avansni račun) ne zavedete v davčne evidence glede na to, da je v celoti vse zajeto v obdobju ko je bil izdan avansni račun?
Lp
marea
Izdani račun
Plačano po predračunu. Avansni račun ne bo izdan, ker bo dobava opralvjena isti mesec.
Ali se lahko na računu napiše tako:
Skupna vrednost brez ddv: xx EUR
vrednost ddv: xx EUR
skupaj: xx EUR
že plačano: xx EUR
ostane za plačilo: 0 EUR
Ali se lahko na računu napiše tako:
Skupna vrednost brez ddv: xx EUR
vrednost ddv: xx EUR
skupaj: xx EUR
že plačano: xx EUR
ostane za plačilo: 0 EUR
Ali to pomeni, da ni potrebno izdati avansnega računa če bo račun izdan v istem davčnem obdobju?
Predračuna pa ne smemo knjižiti. Lahko knjižimo samo avansni račun?
Do sedaj sem bil mnenja, da se za vsako plačilo izstavi avans (če je storitev opravljena kasneje). In da se če se plača po predračunu dobi ali takoj račun ali pa avansni račun.
Lp
Predračuna pa ne smemo knjižiti. Lahko knjižimo samo avansni račun?
Do sedaj sem bil mnenja, da se za vsako plačilo izstavi avans (če je storitev opravljena kasneje). In da se če se plača po predračunu dobi ali takoj račun ali pa avansni račun.
Lp