Izvršba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cinematic
Nov član
Nov član

Izvršba

Odgovor Napisal/-a cinematic »

Pozdravljeni,

se mi splača dat izvršbo na dva računa različnih strank, en je v vrednosti 500 eur, drugi pa 200 eur. Sicer imam z obema podpisano pogodbo za storitev, imam dokaze o opravljeni storitvi, ampak na opomine se nista odzvala, tudi po telefonskem razgovoru sem dobil občutek, da ne mislita plačati, ker nimata denarja (no, vsaj tako sta rekla).

Ker zneski niso visoki in bi najbrž imel več stroškov z izvršbo, me zanima ali se mi splača ali naj raje na vse skupaj pozabim. Kaj bi vi naredili?

LP
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

Kar se mene tiče, že zaradi principa, bi dal izvržbo.
Morda bo pa že grožnja z njo zalegla (meni je tako uspelo prepričati dolžnika)
Sicer pa mislim, da ni niti na sodišču to preveč komplicirano, niti drago, zahtevaš pa tudi povrnitev vseh stroškov izvržbe in vseh obresti.
Neplačnikom je VSEKAKOR treba stopiti na prste, noben izgovor zame ni opravičilo, edino smrt. Kaj pa naročajo stvari, če že vnaprej vedo, da ne bodo (mogli) plačali.
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Jaz bi vstrajala, klicala, morda s kakšnim odvetnikom napišete opomin, da bo morda bolj zaleglo.
Kolko pa sem slišala, lahko denar tudi terjate preko policajev? Ampak o tem nisem čist 100%.
Nikakor ne pozabite tega denarja!!!! Vsi delamo zato, da zaslužimo in da preživimo. Saj se kdaj komu zgodi, da ne more takoj plačat...in se to lepo človeško pove....in do naslednjič skušaš znesek poravnat. Če ne drugače pa po obrokih.

Upam, da vam uspe.
lp
cinematic
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a cinematic »

Hvala za odgovore :)

Grožnja z izvršbo ne bo zalegla, ker so mi same stranke rekle, da nimajo denarja, da je bilo poslovno leto slabo itd, pa da jim je žal, ker ne morejo plačati itd. in da naj pa dam izvršbo. Tako da so same predlagale izvršbo.

In ker je odvetnik 100 eur, na sodišču pa tudi 100 eur (tako sem slišal), ne vem, če ima smisel zapravljati še dodatno za tako majhne račune. Ker če resnično nimajo denarja, jim tudi sodišče ne more vzeti in sem še ob dodatnih 400 eur.

Tako da res ne vem... če se splača.

LP
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Kakšne izgovore imajo, kajne?Groza. Imamo tudi mi takšne stranke ja..se najdejo vmes. Potem pa jih vprašajte, kako to, da imajo še firmo odprto, če so v krizi? hm...nevem...težko je, saj vem. Človek se potem res vpraša, al naj pozabi denar v takem primeru.
Morda, se kdo še najde s kakšnim dobrim nasvetom? :roll:

Probajte se pozanimat, tole v zvezi s policaji...če lahko tudi oni terjajo. Tako ne bi vi imeli nič stroškov. Enkrat sem nekaj slišala o tem...
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Policaji nič ne terjajo. To je samo v primeru, da je neka firma, ki vse po vrsti goljufa, da naroča robo in ne plačuje, potem je neka minimalna možnost, da bi pač šlo čez na policiji, pa še velik znesek mora bit, vendar še v tem primeru velikokrat policaji rečejo, da je to civilno razmerje in ne kazensko. Da gre čez kazenska ovadba se mora dolžniku dokazat, da je imel že od vsega začetka namen ogoljufati, ne pa, da je prej plačeval, potem pa je zapadel v finančno krizo in ni več mogel plačevati (to ni več goljufija). Sama sem dvakrat poskušala spravit čez tako stvar s kazensko ovadbo, pa mi ni ratalo. Vedno je bil odgovor civilno razmerje. To s policaji je v redu samo zato, ker pač na sodišču dobi dolžnik pogojno in zraven še, da mora plačati v roku.... dni in če ne plača se pogojna spremeni v zapor. Zato je seveda večja možnost, da bo dolžnik plačal. Ampak kot sem povedala, na žalost gre malokrat skozi.
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Jaz vložim izvržbo za 10 eur če je treba (no malo pretiravam ). Svojo storitev opravimo strokovno in po naprej dogovorjeni ceni. Če se stranka z pogoji strinja izstavimo račun. In takrat je potrebno račun plačati. V nasprotnem izvršba.

Je pa res, da smo vložili izvršbo in je prišlo do rubeža osebnih stvari, pa je na naslovo samo dolžnikova mama, ki živi v skromnem stanovanju in ni stvari, ki bi jo bilo mogoče zarubiti. Postopek smo prekinili (iz sočutja do mame ne do dolžnika). S tem pa smo imeli seveda dodatne stroške (taksa, rubežniki......).

Drug primer pa je, ko pride tujec odpre s.p. ti ostane dolžen zapre s.p. in odide v tujino. V tem primeru pa se mi ne zdi smiselno vlagati izvršbe.

lp
Primož
sasakene
Novinec
Novinec
Kontakt:

Re: Izvršba

Odgovor Napisal/-a sasakene »

Pozdravljeni,

V kolikor podjetje ne plača svojih obveznosti ga je najbolje čimhitreje opomniti na plačilo. Izvensodno opominjanje je popolnoma enostavno, kljub nasprotnemu splošnemu prepričanju pa je tudi zelo učinkovito, če se izvaja sistematično.

Če pa kljub opominom ni plačila je izvršba zelo priročna zadeva za izterjavo terjatev. Vložite jo lahko sami preko elektronskega obrazca, seveda pa je pred tem priporočljivo pridobiti čim več podatkov, najmanj pa vsaj pregledati TRR-je dolžnikov. Podjetja, ki že imajo blokirane račune so namreč v resnih težavah, zato je izvršba smiselna le v primeru višjega dolga.

Stroški upnika so pri izvršbi minimalni, za vložitev plača le sodno takso v višini 36€ (+ dodatnih 5€ na vsako dodatno stredstvo izvršbe), katere ob uspešnem poplačilu dobi povrnjene. Dodatni stroški se pojavijo le v primeru uspešnega ugovora dolžnika.

Še nekaj povezav za samostojno izvensodno in sodno izterjavo in preverbo TRR-jev dolžnikov:
Tukaj lahko preverite morebitne blokade podjetij: http://www.bizi.si/
Tukaj lahko sami popolnoma brezplačno opravite celoten postopek izvensodne izterjave:
Tukaj lahko oddate predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine: https://covl.sodisce.si/eizvrsbe/eizvrs ... nAction.do
Še nekaj podatkov o izvršbi:

lep pozdrav,
Saša Kene
Zadnjič spremenil Nina, dne 04 Feb 2011, 13:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Izbrisano nedovoljeno oglaševanje konkretnih izdelkov ali storitev.
Odgovori