Pozdravljeni
Sem popln laik in o teh zadevah vem zelo malo.
Zanima me pa sledeča stvar.
Sem športnik in sem si zrihtal sponzorstvo (v zameno za reklamo) v neki višini za nakup nove opreme.
Ta denar lahko firma nakaže samo na moje društvo? Ali je kakšna druga opcija?
Nato me zanima, kako lahko potem jaz pridem do tega denarja? Samo tako, da imam za tisto stvar račun, katerega poravna društvo, ne? OK Nato mi ostane še nekaj denarja za vse ostale stroške, kot so izdelava reklame, itd… za katere stvari, pa po vsej verjetnosti ne bom mogel dobiti računov, da bi lahko dobil ven popolnoma ves denar.
Torej kako še lahko dobim ta denar iz društva? (društvo ni davčni zavezanec)
Ali mora za to vsoto (ki ni bila pokrita z računom/i), ki je ostala v društvu od tega nakazila na koncu leta društvo plačati kakšen davek? Kolikšen je ta davek? (če bi bila ta vsota še cca. 500EUR)
Ali je v tem primeru društvo lastnik te opreme, ki se je kupila z »društvenim« denarjem? (čeprav je bil namenjen meni), če je, koliko časa je društvo lastnik te opreme?
Ali so še kakšne stvari ki bi jih bilo pri tem dobro vedet?
Hvala za odgovore
LP
D.
Sponzorstvo v društvu - pomoč
Moderator: Mirko Zbačnik
Veliko vprašanj....odgovoril bom na samo nekaj od njih.
Prvo bi vas opomnil, da društvo ni pridobitna organizacija. Sponzorstvo je pridobitna dejavnost. Pazite, da se društvo ne ukvarja pretežno z pridobitno dejavnostjo.
Če dobite sponzorska sredstva na društvo so vsa sredstva last društva. Če z njimi kupite stvari, ki spadajo pod dejavnost društva je ok. Razlika ki se ne pokriva z računi pa ostane na društvu. Tudi vsa oprema ki jo kupite na društvo je last društva in ostane v njegovi lasti. Edini način je, da si obračunate potne stroške, ki ste jih imeli pri izvrševanju storitev iz sponzorske pogodbe (če so pri tem nastali potni stroški). Lahko pa si izplačate nagrado vendar je ta obdavčena.
Še enkrat pa vam želim poudariti, da pridobitna dejavnost ne sme predstavljati večine v društvu.
Lp
Primož
Prvo bi vas opomnil, da društvo ni pridobitna organizacija. Sponzorstvo je pridobitna dejavnost. Pazite, da se društvo ne ukvarja pretežno z pridobitno dejavnostjo.
Če dobite sponzorska sredstva na društvo so vsa sredstva last društva. Če z njimi kupite stvari, ki spadajo pod dejavnost društva je ok. Razlika ki se ne pokriva z računi pa ostane na društvu. Tudi vsa oprema ki jo kupite na društvo je last društva in ostane v njegovi lasti. Edini način je, da si obračunate potne stroške, ki ste jih imeli pri izvrševanju storitev iz sponzorske pogodbe (če so pri tem nastali potni stroški). Lahko pa si izplačate nagrado vendar je ta obdavčena.
Še enkrat pa vam želim poudariti, da pridobitna dejavnost ne sme predstavljati večine v društvu.
Lp
Primož