Pozdravljeni
Želimo odpisati cca 1 leto staro terjatev ker je dolžnik v stečajnem postopku. Smo manjši upnik in iz stečajne mase verjetno ne bomo dobili nič. Ker nimamo pogodbe ne moremo vložiti niti zahtevka. Ali lahko odpišemo terjatev? Kako je z DDV?
Hvala za odgovor
Primož
odpis terjatve - dolžnik v stečaju
Moderator: Mirko Zbačnik
Nihče ne ve? Vem, da če bi se prijavili v stečajno maso in bi stečaj zaključili bi bila terjatev normalno odpisana. Zanima pa me kako je v primeru, da se v stečajno maso ne moremo prijaviti, ker nimamo pogodbe (imamo pa račun, in podpisano dobavnico). Stečajni upravitelj pa zahteva pogodbo.
Če je tako, da se ne moremo prijaviti v stečajno maso bi želeli vsaj odpis terjatve.
Hvala in lep dan še naprej
Primož
Če je tako, da se ne moremo prijaviti v stečajno maso bi želeli vsaj odpis terjatve.
Hvala in lep dan še naprej
Primož
To je pa nenavadno. Mi smo prijavljali že v več stečajev, pa nikoli nismo pošiljali kot priloge pogodbe, ampak vedno le račun, morda še delovni nalog (dobavnico). Mislim, da je to lahko problematično z davčnega vidika, če terjatve ne prijaviš v stečajno maso, saj ne moreš reči, da si naredil vse, da bi terjatev izterjal (to pa je pogoj, da je odpisana terjatev tudi davčno priznan odhodek) - je pa jasno, da iz stečajne mase ne dobiš ničesar, vsaj mi nikoli nismo.
LP
LP