Ocenitev investicije v gradnji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Ocenitev investicije v gradnji

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Podjetnik že dalj časa gradi delavnico, ki je tik pred pričetkom uporabe. Ker je gradnja potekala zelo dolgo, je tudi vrednost stanja na kontih pridobivanja majhna. razlog je poleg tega, da le-teh ni prevrednotoval (revalorziral, ker izhaja še iz "tistih" časov), ter tudi ta, da za vsa dela ni dobil računov (temu se reče lahko tudi dobrososedska pomoč :spomezik: ).

Zanima me, če je smiselno, da stavbo oceni uradni cenilec, ter me zanima poleg knjiženja tudi davčni vidik (morebitni prihodki...).

Sicer podjetnik uporablja metodo amortiziranja po nabavnih cenah.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Odgovor je odvisen od stroška centve in pričakovane razlike med realno (ocenjeno) in knjižno vrednostjo. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Predvidevam, da bo razlika kar velika.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:ssram: Ne vem ali prav razmišljam, vendar ali obstaja možnost , da se cenitev vseeno opravi in tako, kot je moj predhodnik odgovoril, ugotavljate, ali bi se odločili za prevrednotenje ali ne ? Sicer, ker poslovna zgradba ni v uporabi, da se ni obračunavala amortizacija, če bi se "drznili" poknjižiti razliko prevrednotovanja na kto 951!? In temu primerno vsako leto del obračunane amortizacije ( od zneska prevrednotenja ) knjižiti ne breme 43 ampak v breme 951! Čeprav se zavedamo, da potem način kot tak, ne ustreza računovodski usmeritvi - oz. metodi vrednotenja OS po nabavni vrednosti!? Moje mnenje le v razmislek - v nasprotnem, žal, cenitve ne narediti in zgradbo prenesti v uporabo po nabavni vrednosti , neglede kakšna pač je in od tega pričeti obračunavati amortizacijo 3% ter od ostalih delov zgradbe ( streha, vrata, okna) 6%! Res sem premišljevala, kako bi se izognili velikim prihodkom, vendar .....??? LP-TITA :cry:
Odgovori