29 člen ZDDV-1

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
barbek
Začetnik
Začetnik

29 člen ZDDV-1

Odgovor Napisal/-a barbek »

Pojavlja se mi dvom.
Ali nekdo, ki po 29.členu ne zaračunava tujcu ddvja za svoje storitve, lahko upošteva vstopni DDV za zadeve, ki jih prefakturira naprej in po 29.členu ne zaračuna DDVja.

Kaj pa za zadeve, ki jih ne zaračuna naprej - nakup računalnika, telefon... ampak na koncu bo vračilo DDV, ker bodo vsi izdani po 29 oproščeni ddv, pri vstopnem pa bo nekaj presežka???

Hvala.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje:

Menim, da si DDV lahko odbijate, če računalnik, telefon ipd. uporabljate za svojo obdavčljivo dejavnost.

Vaše soritve (z 29. člena)niso obdavčene v Sloveniji, ker je naročnik ID zavezanec v drugi državi članici, zato gre v tem primeru za obrnjeno davčno obveznost.

Počakajte, da še kdo doda svoje mnenje.

Lp
marea
aida
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aida »

Se pridružujem mnenju Maree, mi imamo enak sistem, vse stroške naprej prefakturiramo tujcu brez ddv, skladno z 29. členom, na drugi strani si ddv odbijamo, kjer je to dovoljeno. Imeli smo tudi že davčni pregled in je bilo vse ok.
markovcic
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a markovcic »

Vse je ok, v tem primeru gre za situacijo "pravega več faznega DDV" in kot ste že napisali obrnjenega davčnega bremena (DDV obračuna in plača zavezanec v drugi državi, v Sloveniji pa si zavezanec lahko upošteva vstopni DDV, v primerih ko so izpolnjeni pogoji v skladu s slovenskim ZDDV.
Odgovori