Ali izplačilo 1920 Dividende poročamo v kontrolnih podatkih za dohodnino do 31.1.2008, vseeno če je obdavčen cedularno in je to plačilo končnega davka?
Izplačila dividende se poročajo v kontrolnih podatkih pod oznako vrste dohodka 1920 in sicer jih morajo poročati izplačevalci, ki so jih izplačali fizičnim osebam navkljub dejstvu, da so obdavčena z dokončnim davkom - cedularna obdavčitev.
Sedaj sem pa tudi jaz prispela do izpolnjevanja kontrolnih podatkov in menim, da sem prejšnji odgovor posredovala prehitro oz. da sem od svojega predhodnika čisto narobe "pobrala". Menim, da se izplačilo dobička iz preteklih let, ki se ga je v letu 2007 izplačalo družbenikom oz. lastnikom podjetja, v kontrolnih podatkih zavede pod oznako 5700 Dividende. Prosim, popravite me, če se motim.
Pa še dodatna vprašanja glede kontrolnih podatkov bi imela:
1. pod katero oznako vpisujete izplačila po podjemnih pogodbah (ali je pravilna oznaka 1230) ?
2. kako je z delom študentov? Lansko leto smo imeli primer, ko je redni študent v našem podjetju opravljal 400 ur obveznega praktičnega izobraževanja, za kar smo imeli sklenjeno pogodbo s šolo in smo mu na tej osnovi tudi izplačali nagrado do višine kot jo predpisuje zakon (172,00 EUR mesečno + prehrana). To je ena vrsta izplačila, druga vrsta pa je redni dohodek in sorazmerni del regresa za letni dopust, ker se je ta študent pri nas po opravljenem praktičnem izobraževanju v našem podjetju zaposlil za določen čas. V istem letu pa ima taisti študent tudi še izplačila preko študentskega servisa. Vprašanje: kaj poročamo v kontrolnih podatkih in pod katero oznako (1101 plače, 1103 regres za letni dopust, .....???)
Dividende, deleži na dobičku (izplačan dobiček v d.o.o.) se vpisujejo v VIRODOV.DAT: podatki o obrestih in dividendah:
- oznaka vrste dohodka je 5700 (šifra vrste dohodka v obrazcu REK-2 pa je 1920).