Koncem septembra 2007 sem odprl s.p.. Hkrati sem za eno dodatno leto podaljsal status absolventa (torej imam letos se status studenta).
Ukvarjam se s projektiranjem omrezij in administracijo treh kabelskih omrezij. Na mesec izdam priblizno 8-10 racunov.
Prej sem s pogodbo delal na Institutu Jozef Stefan.
Sedaj mi pa stvari nekako uhajajo iz rok. Posel, ki ga opravljam, je zacel nesluteno rasti. Z januarjem bom podpisal pogodbo o nacrtovanju opticnega omrezja enega vecjih ponudnikov. Poleg tega pa vzdrzujem in administriram omrezja tudi kabelskemu operaterju v mojem mestu in nekaj manjsim podjetjem nudim IT podporo.
Zivim se pri starsih, s punco si sicer delava mansardno stanovanje v isti hisi. Januarski obseg dobicka in dobicek v naslednjih 24 mesecih bo, vsaj tako kaze tak, da bom postal zavezanec za ddv meseca maja.
Imam pa tezavo. Trenutno delam na terenu in pa na sedezu mojega s.p.-ja (doma). V naslednjem letu bom "pridelal" tudi precej kilometrov, zato sem se ze skoraj odlocil za operativni lizing kot s.p., saj sedaj vozim 19 let star avtomobil, ki mu sicer cisto nic ne manjka, a sem opazil, da ce denarja ne porabim, mi ga bo pojedla drzava.
Odhodkov imam namrec trenutno za borih 10% (pa se to pretiravam) prihodkov.
Rad bi si tudi uredil poslovne prostore v pritlicju hise, kjer zivim. Lastnik hise je moj oce. Trenutno namrec delam kar v svoji sobi, kjer spim. Za tak obseg poslov to ni primeren delavni prostor. Tezavo imam predvsem, ce bi zelel poslovnega partnerja povabiti na sedez mojega s.p.ja.
Kot prej omenjeno, bi si v pritlicju hise rad uredil priblizno 50m^2 poslovnih prostorov, namesto delavnic in sob, ki trenutno niso v uporabi. Poslovni prostori bi imeli vhod s hise in pa svoj lasten vhod na drugi strani hise. Ce zelim prostore obnoviti kot s.p., moram imeti te prostore v najemu od mojega oceta? Ce ja, kje najdem kaksne so cene za najem poslovnih povrsin in koliko znasa povprecen strosek za elektriko in ostale instalacije na kvadratni meter?
Kako oce dobicek prijavi? Obrazci? Je to sploh pravno cisto glede na to, da sva "povezani osebi"? Po izobrazbi sem astronom in ne ekonomist
Ne zelim namrec narediti kaj v nasprotju z zakonodajo. Sem s.p. komaj tri mesece in niti sanjalo se mi ni, da se bo posel razvil tako hitro in na tako raven.
O tem je sicer ze bilo nekaj pisanja, nisem pa nasel odgovorov za eksplicitna vprasanja, ki zanimajo mene. Se pa ze v naprej oproscam, ce sem pri iskalniku kaj spregledal.
V upanju na konstruktivne odgovore, vas vse lepo pozdravljam in zelim vesele praznike.