Olajšava ali ugodnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
oliver1
Novinec
Novinec
Kraj: Primorska

Olajšava ali ugodnost

Odgovor Napisal/-a oliver1 »

Pozdravljeni, zaposlen sem v hitro rastočem podjetju(d.o.o.), delam na področju, za katerega bi potreboval višjo izobrazbo in jo pravkar končujem kot samoplačnik.

Šefu bom dal predlog, da mi sofinancira študij. :)
Zanima me, kakšne ugodnosti bi imel moj delodajalec na davčnem področju, če mi študij plača,

ali mi ga lahko plača, če sem ga že jaz plačal v dveh delih, kako mi potem nakaže denar, če bi nakazal direktno na šolo potem bi knjižil pravilno, pod katerim imenom pa knjiži, če denar nakaže meni, ali lahko na podlagi že plačanih dveh računov?

Skratka zanima me kakšne ugodnosti, olajšave(razen tega, da dobi ustrezen kader) bi imel moj šef, če se odloči za plačilo študija - celotno ali delno plačilo?

Tako, da mu lahko ob predlogu plačila šolnine, omenim tudi nekaj prednosti, ki jih bo imel,... :lol:

Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem in vam želim veselo in uspešno novo leto 2008
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Davčni zavezanec praviloma "plačuje" stroške za izobraževanje zaposlenih za tista področja, ki so potrebna za njegovo delovanje (dopolnilno izobrazževanje in usposabljenaje delojemalcev, ki je v zvezi s poslovanjem delodajalca). Ker samo takšni stroški so tudi davčno priznani stroški in na drugi strani ta izplačila za vas ne predstavljajo bonitete. Podlaga je sklenjena pogodba o izobraževanju, kjer se določijo medsebojne obveznosti. Vendar za izplačila, ki so v zvezi z izobraževanjem nima nobenih ugodnosti/olajšav pri davku od dohodkov pravnih oseb (če odmisliva povečane stroške......)

Kolikor je vaše izobraževanje v interesu delodajalca, vam le-ta lahko plača te stroške: delno plača vašo šolnino direktno na izvajalca izobraževanja ter delno vam povrne na vaš TRR.

LP
oliver1
Novinec
Novinec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a oliver1 »

slovan, najlepša hvala za vaš odgovor!

samo še eno vprašanje,

Citiram "delno plača vašo šolnino direktno na izvajalca izobraževanja ter delno vam povrne na vaš ttr"

V tem primeru je moja obveznost za plačilo šolnine, na izvajalca izobraževanja pokrita, se pravi, da sem celotno šolnino že plačal, a mi v tem primeru (če se odloči DA) lahko nakaže celotno povračilo šolnine na moj ttr?

Še enkrat hvala za razumevanje in odgovor ...
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Delodajalec vam lahko povrne stroške izobraževanja. Če ste jih že sami poravnali (in jih v preteklih letih tudi niste vključevali v dohodninsko napoved - npr. v letu 2005,2006 ste lahko uveljavljali dodatno olajšavo za izdatke za šolnino, nakup učbenikov v zvezi z izobraževanjem), vam jih nakaže na TRR na podlagi sklenjene pogodbe in predloženih listin, ki dokazujejo plačilo šolnine.

V prvem odstavku prejšnjega odgovora je tudi predpogoj: dopolnilno izobraževanje in usposabljanje delojemalcev: če se vaše izobraževanje lahko smatra kot dopolnilno izobraževanje, potem je za njega davčno priznan strošek. Posredujem vam stališče DURS-a, ki se nanaša na to temo (naj vas ne moti, da se sklicuje na zakonodajo iz leta 2006. Določila se v novi zakonodaji niso bistveno spremenila)
Povezava:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... a_odhodek/

LP
Odgovori