davčni zavezanec ja ali ne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gitabb
Nov član
Nov član

davčni zavezanec ja ali ne

Odgovor Napisal/-a gitabb »

sem s.p. in nisem davčni zavezanec, vendar mi grozi, da bom prekoračila mejo dohodka, tistih 25.000 .
zanima me nekaj: vzamemo dohodek zadnjih 12 mesecov in če seštevek ne presega teh 25.000 nam ni treba biti zavezanec za DDV ane?
katere računa pa vzameš to oz po katerem datumu gledaš
po datumo DURa ali datumu izdaje računa.
namreč sem v dvomih, če vzamem DUR štejejo računi ki sem jih izdala za storitve opravljene od 1.1. do 31.12 in je to 12 mes. nazaj in po tem takem presegam to mejo, če pa štejejo računi izdani v zadnjih 12 mesecih pa mi še teh računov za dec. ko bodo izdani jan še ni treba zraven štet in še ne presežem meje in če počakam še mesec in štejem račune od feb in do jan letus spet ne bom prekoračla mejo.

no mogoče sem mal zakomplicirala ampak prosim za pomoč, katere datume gledam???
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Gleda se obdobje 12 mesecev pred mesecem v katerem mislite, da boste presegli mejo 25.000€. Če je ta prekoračitev bolj izjema kot trend povečanih prihodkov, se vam ni potrebno registrirati. Če pa se bodo tako visoki dohodki nadaljevali, pa se registrirajte čimprej.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Šteje se promet po obdobjih, v katerih je bil opravljen. Račun za storitev ali dobavo v 12/07, ki je (bo) izdan v 1/08, gre v 12/07. lp
gitabb
Nov član
Nov član

Ddv

Odgovor Napisal/-a gitabb »

hvala za pojasnila
je tako kot sem si tudi jaz tolmačila, bom mogla na davčno, ker ko bom zdajle januarja izdajala račune za dec. bom presegla to mejo.
Odgovori