polog gotovine

Moderator: Mirko Zbačnik

barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

polog gotovine

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Imam problem. Vem da je že stokrat bilo to napisano ampak me je ena stranka čisto zmedla. Samostojni podjetnik noče hoditi na banko in polagati gotovine, gotovino pa iztržuje vsak dan. Vse račune plačuje gotovinsko ( celo pazi da ne več kot 25.000,00 sit ). V koliko dneh mora položiti gotovino na račun ?
Konec meseca nese samo plačilni nalog na banko kot kompenzacijo v znesku mesečnega iztržka.

Ali lahko tako dela, čisto sem zmešana že od tega.

LP[:D]
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Če nima blokiranega TRR lahko dela tako, samo potrebno je voditi evidenco o pretoku denarnih sredstev med podjetjem in gospodinjstvom, se pravi da vsakodnevni iztržek iz blagajne prenese v gospodinjstvo, konec mesec pa opravi pobot!

diana
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font color="blue">Ja, lahko. Vkolikor ne polaga tekoče, je dolžan najmanj 1x mesečno
narediti obračun pologa in dviga. Jaz sknjižim tako, kot da je
položil iztržke, na kreditno stran konta iztržkov, in na 920-dvig. Preko konta 920 evidentiram tudi račune, ki jih plačuje gotovinsko. Upam,da kaj pomaga. Mogoče še kakšen drug predlog?? Bomo videli. Pozdrav,
Gordana</font id="blue">
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Ali velja za vse dejavnosti enako?
Ali ne velja tisto, da mora polagati najmanj v treh dneh po prejemu gotovine?
Hvala za odgovore !

LP:D
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

S.P.-ji enkrat mesečno, ostali naslednji delovni dan. :)

lp
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Jaz naredim enkrat tedensko pobot preko proklika polog-dvig in knjižim na 920. Tako kot Gordana, knjižim na 920 tudi gotovinska plačila. Na koncu je itak vseeno, ker kot se mi zdi s.p. razpolaga prosto z denarnimi sredstvi, ker tudi odgovarja z vsem svojim premoženjem. Gre samo za to da ima evidenco priliva - odliva.
miha2001
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a miha2001 »

Polog gotovine mora pravna oseba isti dan, oziroma najpozneje naslednji delovni dan opraviti na transakcijski račun izvajalca plačilnega prometa, pri katerem ima odprt transakcijski račun. Do pologa gotovine lahko iz dnevnih iztržkov oziroma drugih prejemkov plačuje z gotovino izdatke, ki jih je dovoljeno plačevati v gotovini na podlagi pravilnika in uredbe. <b>Po spremembah pravilnika pa lahko tudi pravne osebe opravijo obračun pologa in dviga gotovine z izvajalcem plačilnega prometa najmanj enkrat mesečno</b>. Prav tako kot zasebnik lahko pravna oseba opravi ta obračun na podlagi seštevka gotovinskih prejemkov oziroma gotovinskih izdatkov (primer izračuna kompenzacije je naveden pod zap. A, št. 4, pod drugo alineo). Svetovalec 12/02 6.12.2002
:oops:
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Že od nekdaj velja v 48 urah za pravne osebe. Tudi inšpektorica nam je to potrdila. Na žalost nimam časa iskati pravne podlage. Ko bom imela čas, jo bom napisala.:)

lp
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Ja"moji" polagajo naslednji dan. PA ob ponedeljkih za pet., sob. in ned. pa ni bilo nič narobe.

Vse "pod kontrolo zaenrat".

S.p. sem pa tudi kar zadolžila, da polaga, ker le tu vidim koliko česa je in ni - vsi ostali papirji se "čudežno" izgubijo
panda
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a panda »

1.)Kako se vodi evidenco o pretoku denarja med podjetjem in gospodinjstvom, če se potem res sme gotovina polagati le mesečno ali tedensko?

2.) Precej dela je iskati za nazaj po forumu, pa bi želela če mi kdo odgovori še na to:
tudi sama prejemam gotovino, ali je potrebno voditi blagajno in če je kaj rabim (obrazce) in kako jo vodim, ali samo polaga gotovino na TR.
Hvala za odgovor.

Lep pozdrav vsem
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

tudi sama prejemam gotovino, ali je potrebno voditi blagajno in če je kaj rabim (obrazce) in kako jo vodim, ali samo polagam gotovino na TR.

ste s.p. ali d.o.o.?

ko denar pride v blagajno definitivno blagajniški prejemek

na podlagi česa pa dobite gotovino - plačilo računa stranke ????

kako informacijo več pa bo
panda
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a panda »

Hvala, se opravičujem.
Imam s.p.
Opravljam storitveno dejavnost, ki mi jo stranke plačujejo na podlagi izdanega računa, ali z pologom na tr.
Kateri obrazec rabim in kako knjižim.
Do sedaj imam knjigo dohodkov in odhodkov, obrazec za račune in potni nalog.
Še enkrat hvala:)
Odgovori