Izplačilo plač za nazaj

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Izplačilo plač za nazaj

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za neko podjetje, enoosbno družbo, bi rad izplačal plače za nazaj (4 leta). glede tega me zanima, če se da stvar poenostavit vsaj glede izpisovanja plačilnih nalogov, tako, da bi pisal kumulativne naloge. Seveda, bi REK-e oddal posamično za vsak mesec.

Drugo pa je, ali je možno le izplačilo prispevkov, glede na to, da je to enoosebna družba in kako je v tem primeru z dohodnino. Podjetje zadnja 4 leta ni poslovalo, oziroma je imelo le minimalen promet, drugače pa izgubo.

Razmišljal sem, da bi izplačal plače normalno, neto na osebni račun, iz tega pa takoj napavil polog na poslovni TRR. A glede na to, da je enoosebna družba, menim, da je prva varianta pravilnejša. Sicer nimam podatka, ali je zavarovan na podlagi 01 ali na podlagi 40 - amilim, da ne glede kako je, moram tretirati kot zavarovanje na podlagi 40 (to moram še preverit).

Kakršnega koli mnenja bi bil vesel. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko, najprej je treba ugotoviti kakšna je njegova zavarovalna podlaga. Od tega je odvisno ali boste obračunali za nazaj plačo (REK-1) ali pa plačali samo prispevke od dneva vpisa direktorja v sodni register (predpostavljam, da je oseba lastnik in direktor??? in ni zavarovan na drugi podlagi)). In še osnove so različne: ali minimalna plača ali najnižja zavarovalna osnova.....

Pri plači bo tudi dohodnina (povprečenje, če je izplačilo za nekaj let), pri plačilu prispevkov za samozaposlenega (lastnika zasebnega podjetja, ki ne prejema plače) od določene osnove, pa seveda ne. Ta bi bila predmet obračuna, kolikor bi obstajala pogodba o poslovodenju in bi bili odhodki za ta namen že izkazani v poslovnih knjigah ali pa bi jih prikazali šele "letos" - (2007) za vsa leta nazaj????? in jih tudi izplačali. Če ni izplačila, tudi ni dohodnine.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala. Oseba je lastnik in direktor. A iz prkse se mi dozdeva, da si je verjetno izplačeval normalno plačo, ne ozirjoč se na zavarovalno podlago. A tako na "pamet" to ne gre. Klical sem že na DURS, njegovo referentko. Na hitro mi ni mogla posredovat podatkov, lahko mi je le preverila, kdaj ima zabeleženo zadnjo plačo - da je bil poslan REK obrazec. Kasneje, v letu 2004 pa je bila izvršena izvržba, stanja izkazujejo neka preplačila, a mi tako na hitro ni mogla tega objasnit. Slišala se bova še naslednji mesec, upam, da bom dobil dovolj informacij - dejala je, da je zelo zasedena (ker sem govoril še z drugimi referentkami, ji to kar verjamem).

Poskušal pa sem tudi klicat na ZZZS - zaenkrat jih nisem dobil, da bi uotovil zaarovalno osnovo - predvidevam, da so bila izplačila napravljena kot da bi bila podlaga 01, zavarovalna osnova pa v višini podlage 40. Me prav zanima, kako bo....

Žal sama stranka zaradi osebnih razmer ne more posredovati podatkov. Dogovorila sva se, da bova, ko ugotovim zavarovalno osnovo, najprej uredila zadnja leta. Dokumentacije za nazaj zaradi osebnih, le njemu poznanih razlogov nima.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Na ZZZS sem preveril zavarovalno podlago, ki je 40. A dozdeva se mi, da si je podjetnik kljub temu izplačeval plače, na kateri podlagi pa ne morem ugotovit, žal tudi lastnik ne ve. V sredo bim klical njegovo referentko, mogoče bo kaj več izbrskala iz arhiva. Zaenkrat mi je omenila le, da je bila zadnja plača poročana za december 2002, kar pa ni nujno tudi izplačana. Glede na preplačila, so bile lahko plače izplačane tudi kasneje. Kot mi je navedel lastnik, je bila napravljena izvržba, s katero je bilo "poglihano" (baje?) do konec leta 2004.

Hvala za nasvete!
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Povprašajte še na ZPIZ ali je bil oddan obrazec M-4 za pretekla leta. Če je bil oddan imate vsaj podatke od/do katerega leta so obračunani prispevki in od katere osnove.
Če pa nima nobene dokumentacije, lahko popravite stanje le (morebiti) za preteklo in tekoče leto. O tem ali je v tem obdobju plačeval prispevke (ni nujno, da je prejemal "plačo") pa se bo verjetno že spomnil. Ker če je zavarovan na podlagi 40 so pomembni le prispevki za socialno varnost, medtem ko dohodnine tako ni, saj ni prejemal dohodkov na podlagi pogodbe o poslovodenju.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

slovan napisal/-a:Povprašajte še na ZPIZ ali je bil oddan obrazec M-4 za pretekla leta.
To je že urejeno, kajti dobil je "grozilini" dopis od ZZZS za neoddajo obrazca za leta 2003 do 2006 in sem prazne obrazcev pa sem imel v praksi že opraviti.

Kako pa je z obrazci REK v primeru, da izplačamo le prispevek, so sklici in TRR-ji enaki?

Sicer bom skušal dobiti še referentko...
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Imam kar srečo z referentkami na DURSČ-u, ne le da jih dobim, še zelo prijazne so :spomezik: .

Oddal bom REK obrazec, brez podatkov o dohodnini in neto plači, ugotovila pa sva tudi kdaj je bila izplačana in kdaj poročana zadnja plača.
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

... in ko že misliš, da si vse uredil, ugotoviš, da ima firma zaprt TRR.
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Kaj je zdaj Mirko ali ima blokiran ali zaprt račun?? (verjetno ni imel več kot leto nobenih transakcij preko računa in mu ga je banka zaprla???).
In kje so zdaj njegove pretekle blokade?
In ali podjetje sploh deluje? (napisali ste da ni poslovalo zadnja 4 leta oziroma, da je imelo minimalen promet - saj se je tudi ta minimalen promet moral odražati na TRR).
OK, sem pozabila, da podjetnik ne želi vedeti za svojo "zgodovinsko" dokumentacijo.

Če podjetje sedaj posluje, bo pač potrebno odpreti TRR. Bojim pa se, da kolikor obstajajo še blokade iz prejšnjega TRR-ja, da se bodo le-te prenesle na nov TRR.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Preveril sem na Banko Slovenije - zgolj slučajno preveril, če imam vnešen TRR pravi - kjer je na edinem računu oznaka "zaprt", drugih računov ni. Oznake R, ki označuje blokado ni bilo. V kolikor mi je znano, je ednina blokada, ki je obstajala, bila izvršena v aprilu 2004, ko si je svoje dolgove "izplačala" davčna. Po vsejverjetnosti je šlo za zaprtje eaktivnega TRR-ja.

Sedaj verjetno živi od podedovane kmetije in od gozda. Zglasil pa se bo na banki. Upam, da mu bo uspelo odpreti paslovni račun... S osebnega računa to verjetno ne gre.

Kako je pa z davkom na plače v primeru, ko izplačamo le prispevke (podlaga 40)?
Mirko Slika
Zvezda100
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a Zvezda100 »

Pozdravljeni!

Ko berem tale vaš problem, si zastavljam vprašanje zakaj pri zavarovalni osnovi 40 ni potrebno obračunat dohodnine, namreč tudi jaz imam, dva primera, kateri je lastnik podjetja tudi direktor in zavarovan na podlagi 40. Kako se sploh obračuna plača za tako podlago?

Hvala za kakršno koli pojasnilo!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Mirko: pri zavarovalni osnovi 40 - ni plače, torej tudi ni davka na izplačane plače. Prav tako ni tega davka pri pogodbi o poslovodenju, po kateri si lastnik, ki je hkrati poslovodna oseba izplačuje dohodke.

Zvezda 100: izplačujejo si po pogodbi o poslovodenju. O tem je na tem forumu že veliko "napisanega" - pobrskajte malo.

LP
Odgovori