Delo preko s.p. v trgovini
Moderator: Mirko Zbačnik
Delo preko s.p. v trgovini
V neki trgovini bipreko svojega s.p.-ja delal kot navade prodajalec, pa me zanima ali se to da, saj podjetje v katerem bi dejavnost opravljal, pravi, da se to ne sme.
Sem lahko s.p. v drugem podjetju kot prodajalec in delam pač normalno 176 ur?
Sem lahko s.p. v drugem podjetju kot prodajalec in delam pač normalno 176 ur?
Bom drugače vprašal - sme podjetje najeti delovno silo (s.p.), da bi opravljala vse storitve povezane s trgovino? Podjetje in s.p. bi sklenilo pogodbo o sodelovanju, s.p. pa bi pač normalno delal v podjetju in opravljal:
- svetovanje pri prodaji,
- zaračunavanje blaga,
- polnjenje polic.
Kaj bi bilo v tem primeru, poleg poslovnega svetovanja, potrebno registrirati ob predpostavki, da ima s.p. narejeno varnost pri delu za trgovino in zdravniški pregled.
- svetovanje pri prodaji,
- zaračunavanje blaga,
- polnjenje polic.
Kaj bi bilo v tem primeru, poleg poslovnega svetovanja, potrebno registrirati ob predpostavki, da ima s.p. narejeno varnost pri delu za trgovino in zdravniški pregled.
Pozdravljena!marea napisal/-a:V kolikor ima takšno razmerje elemente delovnega razmerja (4.člen ZDR) menim, da je potrebno skleniti delovno razmerje.
Lp
Na to so me opozorili, vendar sem klical na DURS in so mi povedali, da s.p. v NOBENEM primeru ne more biti v odvisnem delovnem razmerju in se vsako delo za bolikoga šteje kot neodvisno delovno razmerje.
Imate mogoče kakšne drugačne izkušnje?
Moje razmišljanje je sledeče:
V kolikor se prostovoljno vključite v organizirani delovni proces delodajalca ter v njem za plačilo osebno in nepretrgano opravljate delo po njegovih navodilih in pod njegovim nadzorom gre po mojem razumevanju zakona za delovno razmerje in je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi.
Kako se te stvari izvajajo v praksi žal ne vem.
Lp
V kolikor se prostovoljno vključite v organizirani delovni proces delodajalca ter v njem za plačilo osebno in nepretrgano opravljate delo po njegovih navodilih in pod njegovim nadzorom gre po mojem razumevanju zakona za delovno razmerje in je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi.
Kako se te stvari izvajajo v praksi žal ne vem.
Lp
marea
Najprej bi vas opozorila na datum članka in navajanje vira, ki ni več veljaven, saj se trenutno uporablja ZDoh-2, ki v članku omenjenega člena (vsaj kolikor je meni znano) ne vsebuje.
Moje razmišljanje je, da definicija delovnega razmerja izhaja iz Zakona o delovnih razmerjih in na podlagi tega sem zgoraj napisala kdaj gre za delovno razmerje.
Nisem pravnica, navajam vam le moje razumevanje zakona. Morda pa o tem povprašate na delovni inšpekciji.
Lp
Moje razmišljanje je, da definicija delovnega razmerja izhaja iz Zakona o delovnih razmerjih in na podlagi tega sem zgoraj napisala kdaj gre za delovno razmerje.
Nisem pravnica, navajam vam le moje razumevanje zakona. Morda pa o tem povprašate na delovni inšpekciji.
Lp
marea
Malo sem bral in nekaj pozabil dodati: v tem primeru v pogodbi ne bi bilo NIČ definirano o regresu, dopustu, bolniški in podobnem, zgolj to, da delavec opravlja storitve svetovanja in prodaje.
V kolikor se teoretično motijo na DURS-u, me zanima, ali gre v tem primeru tudi za odvisno razmerje? Delavec preko svojega s.p. opravlja tudi svoje dejavnosti in deluje tudi z drugimi podjetji.
V kolikor se teoretično motijo na DURS-u, me zanima, ali gre v tem primeru tudi za odvisno razmerje? Delavec preko svojega s.p. opravlja tudi svoje dejavnosti in deluje tudi z drugimi podjetji.
Zakaj pa so mi potem na DURS-u rekli, da v nobenem primeru ne more iti za odvisno razmerje?
Mislim, da bi postalo zelo zanimivo, če bi na kako finto od tega vašega DURSA izvabili to pojasnilo v pisni obliki (ali napotek, kje je to zapisano). Tudi jaz bi se priporočil za kopijo - bi mi prav prišlo, kot najbrž še komu. Vso srečo! lp
Mislim, da bi postalo zelo zanimivo, če bi na kako finto od tega vašega DURSA izvabili to pojasnilo v pisni obliki (ali napotek, kje je to zapisano). Tudi jaz bi se priporočil za kopijo - bi mi prav prišlo, kot najbrž še komu. Vso srečo! lp
Ravno govoril še z eno gospo in pravi, da v NOBENEM primeru ko s.p. izstavi račun za storitve za katere ima registrirano dejavnost, ne more iti za odvisno razmerje.
S tem odgovorom sem sedaj zadovoljen, ker tej gospe zaupam, poleg tega pa so tudi na DURS-u rekli enako. s.p. opravlja tudi svojo dejavnost in je povezan še s parimi podjetji, tako da tu očitno ne bi smelo biti ptoblema.
S tem odgovorom sem sedaj zadovoljen, ker tej gospe zaupam, poleg tega pa so tudi na DURS-u rekli enako. s.p. opravlja tudi svojo dejavnost in je povezan še s parimi podjetji, tako da tu očitno ne bi smelo biti ptoblema.