Prodaja sluŽbenih vozil in ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Prodaja sluŽbenih vozil in ddv

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Prodali smo 2 službeni vozili. Enega smo prodali preko pogodbe o komisijski prodaji. Kjer je bil narejen prepis med nami in fizično osebo. V pogodbi piše, da je nabavna cena 60 eur, prodajna cena 66 eur. Kupec pa je vplačal 80 eur, da je pokril še stroške prepisa. Osebni avto je bil kupljen v sistemu prometnega davka. Ali je prav, da izstavim račun v vrednosti 80 eur, ki pa vsebuje tudi 20% DDV? Ali kako drugače?

Drug primer je, ko smo avto prodali direktno fizični osebi, zaposlenemu za 500,00 eur. Osebni avto je bil nabavljen v sistemu DDV, vstopnega DDV pa seveda nismo mogli uveljavljati. DDVja torej ni potrebno zaračunati, ne morem pa najti klavzule, na podlagi katere mi ddvja na računu ni potrebno zaračunati. Če prav razumem se 102. in 104. člen ZDDV-1 uporabita, če gre za preprodajo vozil. Torej, kateri člen bi morala navesti na računu, ker ne zaračunam DDVja.
LP :)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

V drugem primeru se sklicujete na 3 točko 44.člena ZDDV-1.

Lp
marea
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Za prvi primer pa si poglejte 183.člen PZDDV-1.

Lp
marea
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala za hitro pomioč.
Lep dan želim :)
andrejp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a andrejp »

Ali so lahko kakšne nevšečnosti pri prodaji službenega vozila drugi pravni osebi, ali je potrebno poračunati še kakšne druge davke (DMV?), če so avtomobili kupljeni v sistemu DDV in si nismo odbijali DDV-ja. Izstavimo le fakturo z ustrezno klavzulo in je to to?

Najlepša hvala za odgovore.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mislim, da ne. Mi smo 5 let nazaj prodali tovorno vozilo podjetju, ki se ukvarja s prodajo vozil, obračunali smo DDV, ker smo si odbijali vstopni DDV. Le na računu je bilo potrebno navesti veliko podatkov o vozilu. Če se prav spominjam iz ZDDV-1 je to predpisano - kateri vsi podatki morajo biti na računu.
LP :)
Odgovori