prevzeli smo s.p., ki je začel poslovati 20.12 s trgovino. poslovni prostor je vzel v najem in seveda ga preuredil po svojem okusu. mene pa zanima kam naj knjižim npr. drobni inventar ( opremo), ki je približno 1000e skupaj, če ga dam na 041, a ima smisel ali naj ga kar odpišem na R4 račun za računom??
in še eno vprašanje npr. račune za materijal, ki jih je kupoval v imenu izvajalcev ter račune izvajalcev naj dam na 001, samo potem kolikšna je stopnja?? ali je sploh smiselno, ker am začne s 1.1???
hvala prvič se soočam, da nekdo odpre niti ne še 10 delovnih dni do konca leta??? in to brez prihodkov
ne znam si predstavljat kako bodo izgledali končni računi.
hvala za pomoč
tatjana
pomoč kam knjižit?
Moderator: Mirko Zbačnik
Moj primer je bil podoben, vendar je pri meni stranka začela poslovati v začetku decembra.
Drobni inventar jaz vseeno knjižim v register osnovnih sredtev, kjub temu, da ga razporedim v material, zaradi inventure konec leta. Tako obstaja evidenca in ni treba voditi kakšne ročne evidence na ta račun. Računalničar mi je omogočil takojšen 100% odpis. Sicer to pride v poštev za drobni inventar, ki ima življenjsko dobo daljšo od enega leta, sicer potrebe po evidentiranju v registru osnovnih sredstev ni.
Kar se tiče amortizacijske stopnje sedaj ni pomembno, ker se amortizacija ne bo obračunala za 2007. Kar se tiče amortizacijske stopnje znaša po Zakonu o davku od dohodka pravnih oseb 33.člen 10%.
Drobni inventar jaz vseeno knjižim v register osnovnih sredtev, kjub temu, da ga razporedim v material, zaradi inventure konec leta. Tako obstaja evidenca in ni treba voditi kakšne ročne evidence na ta račun. Računalničar mi je omogočil takojšen 100% odpis. Sicer to pride v poštev za drobni inventar, ki ima življenjsko dobo daljšo od enega leta, sicer potrebe po evidentiranju v registru osnovnih sredstev ni.
Kar se tiče amortizacijske stopnje sedaj ni pomembno, ker se amortizacija ne bo obračunala za 2007. Kar se tiče amortizacijske stopnje znaša po Zakonu o davku od dohodka pravnih oseb 33.člen 10%.
se pravi skupek drobnega inventarja 041 je 33,3% in naredim popis inventurne liste , kljubtemu, da se začne AM s 1.1.
ostalo pa kar sem mislila na 001 npr. materijal, pa dam kar na R4, če se smatra pod gradbeni projekti in 10%,ali pa lahko dam pod druga vlaganja na 33,3% ??
hvala za pomoč, ma sem v slepi ulici
tatjana
ostalo pa kar sem mislila na 001 npr. materijal, pa dam kar na R4, če se smatra pod gradbeni projekti in 10%,ali pa lahko dam pod druga vlaganja na 33,3% ??
hvala za pomoč, ma sem v slepi ulici
tatjana
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: