Zadeva sledeca, fizicna oseba z dopolnilno dejavnostjo, normiranec, 25%
Ali moram pripraviti kakrsnakoli porocila, izracune za na DURS, Ajpes... do 31.1.? Zakljucnih bilanc vem da mi ni potrebno delat...Evidenco racunov vodim sam (so bili pa vsi poslani pravnim osebam), tako da ce je kaj potrebnega da si hitro najdem en racunovodski servis oz. se poskusam sam prebiti skozi administracijo. Dopolnilno dejavnost imam registrirano od septembra 2007, za 2008 sem pa tudi ze prejel potrdilo, da ugotavljam davcno osnovo za akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti z upostevanjem normiranih odhodkov. Moram se kaj porihtar?
Pa se eno vprasanje glede pavsalnih prispevkov... na strani DURSa sem opazil spremembo/dvig zdrav. zavarovanja... do sedaj sem placeval 2,91EUR s 1.1.2008 pa bo 3,08 EUR. Prihodnji teden grem placat za december 2007. Ali placam se 2,91 ali ze 3,08? Predvidevam da 3,08 placam sele naslednji mesec a ne?
Hvala za pomoc in lp, Mitk
Potrebno kaj oddati na DURS, AJPES
Moderator: Mirko Zbačnik
Ker ste "normiranec" bodo potrebne podatke za dohodnino poslali vaši izplačevalci. Prav tako bodo poslali podatke o izplačanih dohodkih tudi vam. Zato vam ni potrebno pošiljati nobenih obračunov (bilanc....) davčnemu uradu kot tudi ne AJPES-u.
Spremenjeni prispevek za zdravstveno zavarovanje velja od 01.01.2008 in ker je pravilo, da se upošteva stopnja prispevka, ki velja na dan dospelosti (15.01. 2008 za december 2007), menim, da boste že za mesec december morali obračunati/plačati pripsevek v višini 3,08 EUR.
LP
Spremenjeni prispevek za zdravstveno zavarovanje velja od 01.01.2008 in ker je pravilo, da se upošteva stopnja prispevka, ki velja na dan dospelosti (15.01. 2008 za december 2007), menim, da boste že za mesec december morali obračunati/plačati pripsevek v višini 3,08 EUR.
LP
Kaj pa če sem normiranec-"redni s.p.".nikjer drugje zaposlen-torej ne bo nihče pošiljal zame podatkov, sam jih tudi ne pošljem zase, drugih zaposlenih nimam in tudi izplačeval nisem fizičnim osebam.
Torej mi do 31.1.2008 ni treba pošiljati nobenih podatkov(ker jih nimam) in tudi ne izjave, da nisem imel izplačil fizičnim osebam?
Torej mi do 31.1.2008 ni treba pošiljati nobenih podatkov(ker jih nimam) in tudi ne izjave, da nisem imel izplačil fizičnim osebam?
Če ste dosegali dohodke v letu 2007 (torej ste izdajali račune pravnim osebam oziroma fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in so bili ti računi tudi plačani na vaš poslovni račun), so izplačevalci obračunali in plačali za vas akontacijo dohodnine. Te podatke bodo davčnemu organu poslali vaši izplačevalci do 31.01.2008, ki jih bo davčni organ nato vključil v informativni izračun dohodnine.
Če imate vzdrževanega družinskega člana, za katerega ste se odločili, da ga boste uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana, potem lahko do 31.01.2008 pošljete davčnemu organu: Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2007. Povezava na:
http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2007/
Če nimate nobenega zaposlenega in tudi sicer niste bili zavezanec za davčni odtegljaj po prejetih računih (niste ničesar plačevali fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in so "normirci", po avtorskih pogodbah, podjemnih pogodbah....) ne sporočate ničesar davčnemu organu do 31.01.2008 za leto 2007 (tudi izjave ne!)
LP
LP
Če imate vzdrževanega družinskega člana, za katerega ste se odločili, da ga boste uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana, potem lahko do 31.01.2008 pošljete davčnemu organu: Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2007. Povezava na:
http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2007/
Če nimate nobenega zaposlenega in tudi sicer niste bili zavezanec za davčni odtegljaj po prejetih računih (niste ničesar plačevali fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in so "normirci", po avtorskih pogodbah, podjemnih pogodbah....) ne sporočate ničesar davčnemu organu do 31.01.2008 za leto 2007 (tudi izjave ne!)
LP
LP
...se pravi, da v bistvu višji prispevek velja že od 1.12.2007 in ne šele od 1.1.2008?slovan napisal/-a:Spremenjeni prispevek za zdravstveno zavarovanje velja od 01.01.2008 in ker je pravilo, da se upošteva stopnja prispevka, ki velja na dan dospelosti (15.01. 2008 za december 2007), menim, da boste že za mesec december morali obračunati/plačati pripsevek v višini 3,08 EUR.
Dober PR-ovski nateg, ni kaj...
LP!
Dejci