kapital

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
remzija
Novinec
Novinec

kapital

Odgovor Napisal/-a remzija »

Pozdravljeni!
Sem podjetnik kateri sem iz enostanega knjig. prešel na dvostavno v letošnjem letu oz v 2007 in na kontu 93 imam sedaj ob koncu leta 2007 preveč po analitični bilanci v breme kot pa v dobro ampak nimam pa začetnega stanja kajti po enost. kjigov. ga nisem vodil kaj se da v tem primeru naresti in oprostite mi ker sem še laik v tem. Hvala
Lep pozdrav.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V vsakem primeru morate prenesti v otvoritveno stanje tudi vse postavke kapitala, ki ste jih izkazali v bilanci stanja za leto 2006.
Ker ste v letu 2006 vodili poslovne knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva, je bil bodisi podjetnikov kapital bodisi terjatev do podjetnika izračunljiva kategorija. In ta podatek imate v bilanci stanja za leto 2006. Res pa je, da ga imate v skupnem znesku, ne pa razdeljenega na posamezne kategorie podjetnikovega kapitala.
Vendar ne glede na to, če ste dejansko prenesli vse postavke iz bilance stanja 2006 v otvoritveno stanje na dan 01.01.2007 v dvostavnem knjigovodstvu, potem se vam tako promet kot tudi stanje po kontih v analitični bilanci ujema. Na kontu 930: morate imeti stanje podjetnikovega dohodka iz preteklih let (v dobro); 931 - Podjetnikov negativni poslovni izid iz preteklih let (v breme) ; 932 : obračunane akontacije davka iz dejavnosti iz preteklih let in tekočega leta (v breme).
Na preostalih kontih pa: 92 - pretoki denarnih sredstev med podjetjem in gospodinjstvom, 90 - začetni podjetnikov kapital : prenos stvarnega premoženja iz gospodinjstva ob priglasitvi opravljanja dejavnosti; 91- prenost stvarnega premoženja iz gospodinjstva med opravljanjem dejavnosti.

LP
remzija
Novinec
Novinec

Re: kapital

Odgovor Napisal/-a remzija »

remzija napisal/-a:Pozdravljeni!
Sem podjetnik kateri sem iz enostanega knjig. prešel na dvostavno v letošnjem letu oz v 2007 in na kontu 93 imam sedaj ob koncu leta 2007 preveč po analitični bilanci v breme kot pa v dobro ampak nimam pa začetnega stanja kajti po enost. kjigov. ga nisem vodil kaj se da v tem primeru naresti in oprostite mi ker sem še laik v tem. Hvala
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR.
Lep pozdrav.
Odgovori