Dohodnina od najemnin

Moderator: Mirko Zbačnik

REMA
Začetnik
Začetnik

Dohodnina od najemnin

Odgovor Napisal/-a REMA »

Fizična oseba oddaja garažni prostor d.o.o.-ju, le ta uporablja ta prostor za priročno skladišče.
D.o.o. obračuna najemnino enkrat letno, upošteva 40 % normirane stroške in od osnove izračuna in plača 25% dohodnine. Na DURS odda obrazec REK 2.
Zanima me ali je d.o.o. tudi v tem primeru dolžna oddati davčni upravi podatke o plačani dohodnini iz naslova oddajanja v najem ali mora to storiti fizična oseba sama.
Saj vem, da bi menda to morala vedeti, ampak vseeno vas prosim za pomoč in se vam lepo zahvaljujem za odgovor.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Da, v primeru ko d.o.o. plačuje najemnino fizični osebi, mora poročati DURSu o izplačilu le teh

LP
A
REMA
Začetnik
Začetnik

Pa mora to poročati do 15.1. ali do 31.1.2008??? :oops:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Do 31.01.2008 v sklopu Kontrolnih podatkov (vrsta dohodka 4100 = dohodek iz oddajanja premoženja v najem) za dohodke izplačane v letu 2007.

Do 15.01.2008 morajo poročati fiziče osebe, ki so prejemale dohodke od fizičnih oseb (torej niso plačevale akontacijo dohodnine) ali pa tistih oseb, ki niso zavezanci za davčni odtegljaj (torej spet ni plačila akontacije dohodnine).
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Do 15.1.2008.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
REMA
Začetnik
Začetnik

Kaj pa sedaj???
Dva odgovora, ki ju enako cenim, vendar je zagotovo pravilen le eden - jaz se bolj nagibam k prvemu, se pravi prijava v sklopu kontrolnih podatkov.

Mogoče še kakšno mnenje??
Sicer pa res hvala.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Preberite še to in presodite (d.o.o. sporoča podatke v okviru kontrolnih podatkov, čisto zares, se ne šalim)

http://www.durs.gov.si/si/splosno/novic ... d4b74e4400
REMA
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala, 31.1.2008 je zagotovo pravi datum in poročanje v okviru kontrolnih podatkov je tisto pravo.

Lep večer vsem skupaj.
:wink:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

REMA, eno operativno vprašanje : ali je bila najemna pogodba tudi predložena v potrditev na UE?

Vprašanje tudi za ostale : Zanima me namreč (zaradi morebitne lastne rabe), ali je to res predpisano in če se izvaja? lp
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Starči, davčni ne zahtevajo da je potrjena na UE, se pa spuščajo v podrobnosti pogodbe (komunalije, tel. priključek, elektrika, vzdrževanje). Zato je potrebno vse natančno definirati.

LP :roll: :roll: :roll:
casper
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a casper »

Ojla!

Podobno vprašanje imam tudi jaz.
Mi pa oddajamo v najem prostor s.p.-ju?!
Ali je tukaj kaj kar bi morala posebno vedeti ali gre pri nas pač za prihodke pri s.p-ju pa za strošek?! :oops:

tnx
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Definirajte besedo "Mi"

LP :? :? :?
Odgovori