ZAKLJUČNA temeljnica s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

ZAKLJUČNA temeljnica s.p.

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni.

Imam eno konkretno vprašanje.
Polovico reprezentančnih stroškov sem že sproti knjižila na nepriznane stroške 489000. Pri prenosu na 4910 sem jih hotela stornirati, vendar mi nekako ne gre. Torej jih moram vleči naprej....in pri davčnem obračunu vpisati pod nepriznane. Do tukaj ok.
Imela bom pa drugačen dobiček v računalniku v btto bilanci kot v obračunu. A je potrebno potem s temeljnico spremeniti dobiček v programu glede na nepriznane stroške,da se vse ujema do potankosti ?

Verjetno se srečujete s podobnimi problemi, zato vas lepo prosim za kakšno prijazno in enostavno razlago.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Normalno je, da je računovodski dobiček, torej dobiček v statistični bilanci (tist, ki jo oddate Ajpesu) drugačen od davčnega. Torej je v bruto bilanci drugačen dobiček kot v davčni bilanci.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Dvčna in poslovna bilanca se razlikujeta in se bosta čedalje bolj. Nekateri uporabljajo za nepriznane odhodke kotno (npr.: 489) kot bi, a jaz osbno sem bolj za to, da se konti, vsaj prvi dve mesti ne razlikujejo od kontov davčno priznanih odhodkov/stroškov. Če že loćujemo, je po mojem bolje, da jih z analitiko, (primer konto 417 - davčno priznan 4179 davčno nepriznan). Tako imamo še vedno stroške/odhodke zavedene po vrsti.
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 16 Jan 2008, 12:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

točno tako.
Samo na ta način veš, kakšen strošek v statistični bilanci povečuje tisti davčno nepriznan strošek.
Odgovori