Imam neobičjano situacijo. Naše podjetje je vgradilo dvigalo v podjetju A in v podjetju B. V podjetju A je bilo vse v redu, vendar so slabi plačniki, zato nam niso plačali. V podjetju B pa smo zamujali in jim zato povzročili škodo. V letu 2006 je bil sklenjen sporazum med našim podjetjem in podjetjem B, da PLAČAMO namesto njih podjetju A (ki je tudi opravilo storitev podjetju B) ter račune 3 podizvajalcev, ki so tudi delali za podjetje B, kjer je bila celovita prenova trgovine in ne samo vgradnja dvigala. Sedaj imam knjiženo, da nam podjetje A dolguje 9.000,00 eur, podjetje B pa prav tako dolguje 15.000,00 eur in nimam pa knjiženih nobenih obveznosti do podjetja B ali A

Ali bi moralo pravzaprav podjetje B izstaviti račun za škodo, ki smo jim jo naredili in bi potem naredili medsebojno kompenzacijo ali obstaja še kakšen način? Eden izmed podizvajalcev, ki je delal za podjetje B, je namreč želel, da mu poravnamo račun, ki je bil izstavljen na podjetje B, jaz pa sem vztrajala, da ga izda na naše podjetje, sicer ga ne morem knjižiti. Ali lahko namesto morebitnih kompenzacij (in knjiženja obveznosti) naredim popravek terjatev oziroam odpišem račun v znesku 9.000,00 eur, ki je naveden v sporazumu ali je to povsem napačno? Ker računov podizvajalcev, ki so delali za podjetje B, da bi jih knjižila med obveznosti, kot kaže, ne bom nikoli prejela.
Ne vem ali sem dovolj jasno razložila situacijo. Sporazum so seveda sklepali direktorji, ki nimajo pojma o računovodstvu.
Za vsako pomoč se že vnaprej zahvaljujem.
Lp