Pozdravljeni!
Naj vam zastavim nekaj vprašanj zvezi z dohodnino pri izplačilih deležev v dobičku fizičnim osebam. Če pravilno razumem, mora podjetje izplačevalec deležev v dobičku DURS-u dostaviti te podatke do 31.01.2008. Hkrati mora do tega datuma poslati obvestila s podatki o dohodku in dohodnini tudi fizičnim osebam – prejemnikom dohodka.
Kako pa je z napovedjo dohodnine s strani fizičnih oseb za to vrsto dohodka? Ali jo sploh oddajo, in če da – do kdaj?
Hvala za odgovore in morebitna opozorila!
Forter
Izplačilo dobička fizičnim osebam in dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Fizične osebe ne oddajajo podatkov na DURS o svojih prejemkih, to za njih opravi izplačevalec dohodka, tako, da fizične osebe bodo prejele informativni izračun dohodnine za 2007 do konca maja 2008 - in na podlagi posredovanih podatkov , ki so jih prejele od izplačevalca, lahko preverijo pravilnost podatka v informativnem izračunu dohodnine 2007.
Fizične osebe oddajajo na DURS ( rok je bil 15.01.2008) le podatke iz naslova premoženjskih pravic ( oddajanje v najem nepremičnin), ki so jih oddajale v najem fizičnim osebam! Do 28.02.2008 fizične osebe oddajo še napoved od morebitne odprodaje kapitala ! LP - TITA
Fizične osebe oddajajo na DURS ( rok je bil 15.01.2008) le podatke iz naslova premoženjskih pravic ( oddajanje v najem nepremičnin), ki so jih oddajale v najem fizičnim osebam! Do 28.02.2008 fizične osebe oddajo še napoved od morebitne odprodaje kapitala ! LP - TITA
Tako kot ste rekli. Fizična oseba ne oddaja nič do 31.1.2008. Izplačevalec posreduje DURS-u podatke do 31.1.2008, fizični osebi ne pošilja obvestila, ker je obdavčitev cedularna in tega podatka v informativnem izračunu ne bo. Te podatke potrebuje DURS zgolj zato, da ima kontrolo nad tovrstnimi izplačili.
Sem preverila na DURS-u in so mi razložili tako.

Sem preverila na DURS-u in so mi razložili tako.