Pozdravljeni!
prosim če mi lahko poveste, kaj je osnova za izračun višine pokojnine pri s.p.
Je to neto zavarovalna osnova, ki si jo plačuje zasebnik?
Kolikor mi je znano se prispevki plačujejo glede na doseženo osnovo v posameznem letu. Ali si jo lahko sam zviša poljubno?
Kdaj je potrebn in kdaj ne nakazovati plačo pri s.p samozaposlenemu? In kolikšna je lahko njena višina.
hvala,
Višina pokojnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Osnova za pokojnino s.p. je bruto osnova od katere si s.p. plačuje prispevke za socialno varnost. Seveda, si lahko s.p. zviša osnovo za plačilo prispevkov socialnega in pokojninskega zavarovanja, vendar največ do VIII. skupine oz. 3,5 kratnika nad povprečno plačo zaposlenih v RS za preteklo leto. Za 12/2007 je ta bruto osnova znašala 3.129,41 eur - obveznost za prispevke pa 1.195,44 eur. O tem je, pred pričetkom obračunavanja od višje osnove, dolžen obvestiti DURS oz. svojega kontrolorja na izpostavi DU. LP - TITA
P.s. . samostojnim podjetnikom se ne obračunava in ne izplačuje plača - dolžni so le od določene bruto osnove plačevati svoje prispevke za socialno varnost zasebnika. Samostojni podjetnik posameznik prosto razpolaga s svojim denarjem in je obdavčen po ZDoh na podlagi predložitve Davčnega obračuna za posamezno poslovno leto. Prispevki se plačujejo vsakega 15. v mesecu za pretekli mesec na podlagi obračuna prispevkov za socilano varnost zasebnika, katerega je potrebno predložiti svojemu DURS - izpostava DU, glede na sedež dejavnosti ! LP - TITA
Ja, Starči - imela sem tak primer! Na podlagi predložitve davč.obračuna 31.03. si s.p. izračuna osnovo za obračun prispevkov za socialno varnost
od ugotovljenega podjetnikovega dohodka + plačani oz. obračunani prispevki za preteklo leto ( tudi DURS - iz podatkov davč.obračuna razporedi s.p. za plačilo prispevkov v pripadajočo skupino), ki recimo na tej podlagi pade v III. skupino ( od povprečne do 1,5 x povprečne plače zaposlenih v RS za leto...) - s.p. želi več vlagati za svojo varnost in prične obračunavati prispevke recimo od osnove iz skupine VII. ( od 3x do 3,x povpreč.plače ....). Ko sem tak obračun v naslednjem mesecu pripravila in predložila DU, me je poklicala kontrolorka ter zahtevala pravilen izračun prispevkov, ker ta in ta s.p. oz. zavezanec glede na znane podatke izračunava prispevke iz osnove skupine III. Ko sem ji obrazložila zahtevo s.p., da želi sam plačevati višje prispevke, mi je omenila, da smo dolžni skladno s 352 .čl. ZDavP-2 1. odstavkom pred pričetkom uporabe višje osnove za obračun prispevkov to pisno sporočiti na DU - izpostava glede na sedež sam.podjetnika - da ne smemo spravljati v zmoto davčni organ ! Tako je to - mogoče so DU, ki tega ne zahtevajo! LP - TITA
od ugotovljenega podjetnikovega dohodka + plačani oz. obračunani prispevki za preteklo leto ( tudi DURS - iz podatkov davč.obračuna razporedi s.p. za plačilo prispevkov v pripadajočo skupino), ki recimo na tej podlagi pade v III. skupino ( od povprečne do 1,5 x povprečne plače zaposlenih v RS za leto...) - s.p. želi več vlagati za svojo varnost in prične obračunavati prispevke recimo od osnove iz skupine VII. ( od 3x do 3,x povpreč.plače ....). Ko sem tak obračun v naslednjem mesecu pripravila in predložila DU, me je poklicala kontrolorka ter zahtevala pravilen izračun prispevkov, ker ta in ta s.p. oz. zavezanec glede na znane podatke izračunava prispevke iz osnove skupine III. Ko sem ji obrazložila zahtevo s.p., da želi sam plačevati višje prispevke, mi je omenila, da smo dolžni skladno s 352 .čl. ZDavP-2 1. odstavkom pred pričetkom uporabe višje osnove za obračun prispevkov to pisno sporočiti na DU - izpostava glede na sedež sam.podjetnika - da ne smemo spravljati v zmoto davčni organ ! Tako je to - mogoče so DU, ki tega ne zahtevajo! LP - TITA
352. člen(1) Obvezne prispevke za socialno varnost, izračunavajo zavezanci za prispevke v obračunu prispevkov za socialno varnost, če ni s tem zakonom drugače določeno. V obračunu prispevkov za socialno varnost mora zavezanec za prispevke za socialno varnost navesti podatke, ki so resnični, popolni in pravilni glede na posamezen zakon o obdavčenju ter ne smejo spraviti v zmoto organa za pobiranje prispevkov za socialno varnost.
A b s u r d !!! Kako lahko iz citiranega predpisa dotična kontrolorka (ali celo DURS na splošno) "potegne" obveznost vnaprejšnje prijave spremembe???? Nezaslišano!!!! lp
A b s u r d !!! Kako lahko iz citiranega predpisa dotična kontrolorka (ali celo DURS na splošno) "potegne" obveznost vnaprejšnje prijave spremembe???? Nezaslišano!!!! lp