Nega otroka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mnbv
Novinec
Novinec

Nega otroka

Odgovor Napisal/-a mnbv »

Mi lahko prosim nekdo pojasni kako se izračuna nadomestilo za nego otroka (delovno razmerje za nedoločen čas). Ali je zahteva našega računovodstva, da moram za izračun nadomestila za nego v dec.2007 predložiti podatek o bruto prihodkih v prejšnjem letu (=2006) oz. dohodnino za prejšnje leto, upravičena? Naj še omenim, da sedanji delodajalec teh podatkov nima, ker sem na začetku 2007 zamenjal službo.

Hvala vnaprej za odgovor!
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ja, je upravičena.
Država namreč delodajalcu povrne znesek, ki je izračunan na podlagi bruto zneska plače, izplačane v prejšnjem letu (torej v letu 2006), deljeno z številom ur, za katere je bila prej navedena bruto plača izplačana ter pomnožena z 80%.
Torej, sedanji delodajalec zaradi tega mora vedeti plačo v preteklem letu.
PIPO
Začetnik
Začetnik

Refundacija (zavod in socialno)

Odgovor Napisal/-a PIPO »

ali pri refundaciji za delavko moram upoŠtevati tudi socialno pomoč in denarno nadomestilo preko zavoda?
prosim za hiter odgovor

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Mislim, da denarno nadomestilo ja. Pokličite pa na ZZZS.
mnbv
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mnbv »

Mislim, da sem zgornje vprašanje nejasno zastavil, vprašanje se nanaša na bolniški izostanek zaradi nege bolanega otroka (1 dan), ne pa na koriščenje starševskega dopusta. V tem primeru delodajalcu povrne znesek verjetno ZZZS, mar ne? Le-ti pa podatek o mojih prejšnjih prihodkih zagotovo imajo. Koliko bodo plačali podjetju verjetno določijo oni ne pa računovodstvo. Torej ni razloga, zakaj bi podatek o prejšnji plači moral posredovati računovodstvu, drži? Ali se motim?
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne, se motite. Podatkov ZZZS nima. Ima jih davčna in ima jih PIZ za svoje potrebe. ZZZS-ju pa se o višini prispevkov oziroma izplačil poimensko ne poroča oni dobijo samo denar "vse v eni vreči" in ne poimensko.

Delodajalec pa mora napisati zahtevek za refundacijo. Višino tega zneska pa mora prvo obračunati potem izplačati in šele nato lahko zahteva refundacijo.

Razumem vas, da ne želite delodajalcu povedati koliko ste zaslužili v prejšnji firmi vendar vam ne more izračunati bolniške brez tega podatke. Če pa prav ne želite dati tega podatka pa nemsto tistega enega dneva bolniške za nego pač koritite dopust.
Odgovori