regres 2007

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Piramida
Novinec
Novinec

regres 2007

Odgovor Napisal/-a Piramida »

Zanima me, če mi pripada sorazmerni delež regresa za letni dopust za leto 2007!?
V podjetju sem se zaposlila s 3.10.2007 in sem podpisala pogodbo za določen čas - 1 leto. Torej, ali mi pripada za te 3 mesece v 2007 sorazmerni delež regresa?
Lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

DA, pripada vam 3/12 regresa za leto 2007! LP - TITA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V novem letu pa velja že "novi" ZDR in vam po sedaj sklenjeni pogodbi (če ne bo podaljšanja) pripada 10/12.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Piramida
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor...
Carpe diem
:)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

DA, pripada vam 3/12 regresa za leto 2007!

Ali ni na dopolnjene mesece - 2/12?? lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

.. po ZDR (striktno) je res 2/12, a če delodajalec v dobrem duhu malce zamiži na obe očesi?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:lol: ali se tudi dnevi dopusta ne zaokrožujejo na vzgor oz. na vzdol ? Da , zaokrožujejo se - potem takem smatram, da ni greh - ali kot pravi g. Mirko ( pomižikne na en uč ) da izplača 3/12 regresa !!! ??? Debate nikoli ne zmanjka! LP - TITA
Piramida
Novinec
Novinec

Pozdravljeni!
Do kdaj oz. kakšen je rok za izplačilo sorazmernega deleža regresa za leto 2007?
Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Za leto 2007 je zakoniti rok tudi za podjetja s finančnimi težavami potekel novemra :spomezik: ; sedaj pazie le, da obveznost ne zastara.

Enkrat letno pošljite pisni zahtevek (v podpis, ali priporočeno tudi s povratnico) na podjetje. Obveznost zastara v petih letih.
Mirko Slika
Piramida
Novinec
Novinec

ko sem delodajalcu posredovala vprašanje oz informacijo, da mi pripada sorazmerni delež regresa za leto 2007, mi je odgovoril, da do njega nisem opravičena, ker nisem bila v koledarskem letu zaposlena v podjetju 6 mesecev nepretrgoma in s tem še nisem pridobila pravice do koriščenja letnega dopusta ter tako tudi ni nastala obveznost s strani delodajalca za izplačilo sorazmernega deleža regresa.
kako je sedaj v takem primeru?ali torej ta njegova izjava drži?
hvala in lp
dime
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a dime »

161. člen

(pridobitev pravice do letnega dopusta)

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

162. člen

(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

(regres)

(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
Odgovori