Pravne Osebe Javnega Prava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sanjaf
Nov član
Nov član

Pravne Osebe Javnega Prava

Odgovor Napisal/-a sanjaf »

Zdravo

Zanima me, kako se obravnava postavka Obveznosti za neopredmetena dolgoročna sredstva in opredmetena osnovna sredstva kot tuji vir ali lastni vir.

Sicer me zanima ce lahko se jo vkluci v kazalnik zadolzevanja (tuji viri na vse obveznosti).

Videla sem izracunan kazalnik v XXX subjektu tipa Pravne Osebe Javnega Prava, ko v letnem porocilu je izracunan ta kazalnik. V bilanci stanja na pasivi izkazujejo to postavko, toda v kazalniku jo niso upostevali kot tuji vir. Sedaj me zanima zakaj?

Drugo kar pa mi je zanimivo, je to da okoli 1600 subjektov Pravne Osebe Javnega Prava ima le 50 subjektov zabelezeno postavko pod splosni sklad. Zanima me zakaj oz katera postavka na passivni strani predstavlja kapital v smislu kapilala profitnih subjektov

Hvala, v naprej za pomoc v dilemah

LP
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Meje vedenje o tej zadevi(ampak ne bom trdila, da je sto procentno pravilno) je takšno. V pasivi obveznosti za sredstva, prejeta v upravljanje, predstavljajo v bistvu kapital (recimo), samo da ni last pravne osebe javnega prava, ampak njenega ustanovitelja, t.j. lokalna ali državna raven (zato tudi v kazalniku zadolženosti nima kaj iskati). Vse premoženje, ki ga takšna pravna oseba pridobi je izkazano na postavki Obveznosti za sredstva, prejeta v upravljanje (tudi če nabavi iz svojega letnega presežka prihodkov nad odhodki, bi rekli dobička). Sklade lahko oblikujejo samo univerze in jih obravnavajo kot lastna sredstva ( po ekstra njihovi zakonodaji). :roll:
Odgovori