Vprašanje,
Ukvarjamo se z avtoprevozništvom, in sicer samostojni podjetnik. Pri upoštevanju stroškov za leto 2007 mi je računovodkinja svetovala, da bo namesto upoštevanja stroškov goriva obračunavala kilometrino.
Zanima me, ali je v redu, če pri s.p. ju glede na to da je avto v osnovnih sredstvih obračunava kilometrino namesto upoštevanja goriva? ( in pri tem glede na to da sem davčni zavezanec, ne odbija davka, da v bistvu dvakrat plačam davek, na izdanih in nato še na prejetih računih?
Pri stroških pa je še to, da se registracija vozila in plačano zavarovanje ne upošteva kot strošek?
Ne vem kaj je v bistvu razlog za neupoštevanje teh stroškov, ampak po mojem mnenju bi moralo to biti davčno priznan strošek.
V upanju na bolj podrobno razjasnitev kaj je v redu in kaj ne, se vam
že vnaprej zahvaljujem
lp
StroŠki da ali ne?
Moderator: Mirko Zbačnik
Če je tovorno vozilo v lasti s.p.-ja in torej evidentirano v osnovnih sredstvih, so vsi stroški, ki nastanejo z uporabo vozila za opravljanje dejavnosti, stroški zasebnika (s.p.-ja): gorivo, vzdrževanje vozila, registracija vozila, zavarovanje vozila.....) in iz tega naslova ne morete prikazati to kot strošek kilometrine (gorivo). Kolikor bi se tovorno vozilo uporabljajo tudi v zasebne namene, sorazmerni del teh stroškov ni davčno priznan. Sorazmerni del se ugotovi na podlagi potnih nalogov, iz katerih je razviden namen uporabe/vožnje. Na enak način se upošteva tudi vhodni DDV: če se stroški nanašajo na opravljanje dejavnosti, se DDV odbija, DDV od sorazmernega dela stroškov, ki se nanaša na uporabo v zasebne namene pa ne.
Kilometrina: je nadomestilo stroškov za uporabo zasebnega vozila za službene (poslovne) namene, kar pomeni, da je strošek za ta namen v primeru, ko fizična oseba-zasebnik uporablja lastno vozilo (ki ni v osnovnih sredstvih s.p.-ja) za potrebe opravljanja dejavnosti. V tem primeru se ostali stroški povezani z uporabo zasebnega vozila ne prikazujejo v poslovnih knjigah s.p.-ja (npr. gorivo, parkirnina, cestnina, zavarovanje, registracija).
LP
Kilometrina: je nadomestilo stroškov za uporabo zasebnega vozila za službene (poslovne) namene, kar pomeni, da je strošek za ta namen v primeru, ko fizična oseba-zasebnik uporablja lastno vozilo (ki ni v osnovnih sredstvih s.p.-ja) za potrebe opravljanja dejavnosti. V tem primeru se ostali stroški povezani z uporabo zasebnega vozila ne prikazujejo v poslovnih knjigah s.p.-ja (npr. gorivo, parkirnina, cestnina, zavarovanje, registracija).
LP