Plačevanje prispevkov pod šifro 40

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Plačevanje prispevkov pod šifro 40

Odgovor Napisal/-a jeanmark »

Prvo leto plačuješ od najnižje predpisane osnove (seveda lahko tudi več :-))) Naslednje leto pa se osnova izračuna iz višine izplačil za poslovodenje. Moje vprašanje pa je, kdo in kdaj določi to osnovo?

Ali si jo moram določiti sam? Ali mi jo DURS ali kdo drug?
Ali se preračuna celoten znesek in deli z 12, ali se deli z številom mesecev, ko sem bil poslovodja?

In ali je s tem kaj narobe. Leto si izplačujem po pogodbi o poslovodenju kolikor se mi zdi primerno (do vstopa v najvišji dohodninski razred) plačujem pa minimalne prispevke. Nato pa se s 1.1. naslednje leto zaposlim (poslovodenje prenesem na nekoga drugega) in spet plačujem minimalne prispevke (v bistvu še manjše).
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

ali je s tem kaj narobe. Leto si izplačujem po pogodbi o poslovodenju kolikor se mi zdi primerno (do vstopa v najvišji dohodninski razred) plačujem pa minimalne prispevke. Nato pa se s 1.1. naslednje leto zaposlim (poslovodenje prenesem na nekoga drugega) in spet plačujem minimalne prispevke (v bistvu še manjše).

Kje se zaposliš? V svoji doo, če si edini lastnik, se ne moreš!
V vseh drugih primerih pa plačevanje prispevkov tako ali tako odpade. lp
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jeanmark »

starči napisal/-a:ali je s tem kaj narobe. Leto si izplačujem po pogodbi o poslovodenju kolikor se mi zdi primerno (do vstopa v najvišji dohodninski razred) plačujem pa minimalne prispevke. Nato pa se s 1.1. naslednje leto zaposlim (poslovodenje prenesem na nekoga drugega) in spet plačujem minimalne prispevke (v bistvu še manjše).

Kje se zaposliš? V svoji doo, če si edini lastnik, se ne moreš!
V vseh drugih primerih pa plačevanje prispevkov tako ali tako odpade. lp
Mislim da je šifra 40 le za priemr ko si lastnik IN poslovodja. Če prenesem poslovodstvo ne nekoga drugega, mislim da se lahko, pa čeprav sem še vedno lastnik. Ali pač?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Zgleda, da je res tako :"..družbeniki, ki so poslovodje..." - samo baje je to težko dopovedati onim na Zpizu. Vso srečo! lp

PS Mehanizem izmenično plača - prispevki je videti dobro zamišljen, samo da ne bodo potegnili iz predala kako skrito orožje! Na pr. "Osnova za prispevke se določi glede na zadnje leto, v katerem je imel dohodke iz poslovodenja."
Odgovori