ddv pri darilnih bonih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ddv pri darilnih bonih

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Prosim za pomoč.
1.Če podjetje prodaja darilne bone/npr. za savno /, kako je potem z DDV ? Kdaj je v bistvu opravljanje storitve, ko stranka pride in koristi ta bon? Ali je mogoče treba za prodajo darilnih bonov izstavljati avansne račune?

2.Potem imamo še problem z letnimi kartami.Če nekomu izdaš letno karto za savno in jo plača vnaprej, kako je z DDV? Kdaj izdaš račun?

3. Kako je če npr. decembra kupi dvomesečno karto in gre opravljanje storitev tudi v naslednje leto ? Kdaj se v bistu izstavlja račun ?

lepo prosim, če mi lahko kdo kaj pomaga?
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ali kdo ve ?
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lupus »

čas me preganja ampak na hitro.
ddv obračunate, ko prejmete plačilo za karte. Pravilneje je, da si davčno obveznost vzpostavite z AR, saj storitev še ni opravljena in ni podlage za račun v skladu s SRS. seveda pa kar se tiče ZDDV, lahko izstavite tudi račun in si davčno obveznost vzpostavite z računom, vendar morate v skladu s SRS potem prihodke razmejevat. (tč. 3) Moj nasvet: AR.

K.
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

V IKSU št. 12/03 sem prebrala nekaj v zvezi z darilnimi oz.vrednostnimi boni.Piše, da gre pri zaručunavanju vrednostnih bonov le za zamenjavo enega plačilnega sredstva/denarja/ z drugim /vrednostnim bonom/, za ta promet pa ne velja ureditev DDV.
To pomeni, da se od vrednostni zaračunanih bonov ne obračunava ddv in računi za prodane bone ne vpisujejo v davčne evidence.

To pomeni,da računov za prodane bone ne evidentiraš v ddv knjige, ampak v bistvu izstaviš račun za storitev, ko ti nekdo nekaj plača s tem bonom/namesto z denarjem/.

Ali to velja tudi sedaj, ali razmišljam prav ?
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Popolnoma prav,tako ravnate v primeru 1. v prejšnjem odgovoru sem vam odgovorila samo na tč. 2 in 3.

K.
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

k točki 2. in3.

ko prejmemo plačilo, izstavimo avansni račun.
Če se plačilo nanaša npr. na obdobje september 2004-februar 2005, kdaj moramo izstaviti račun?
S spremembo pravilnika je podaljšano obdobje, v katerem lahko davčni zavezanec za dobavljeno blago oz.storitve na podlagi vnaprejšnjega plačila/naročnina, članarina, najemnina/ izda račun.
S spremembami pravilnika o DDV, si dolžan izstaviti račun zadnji dan obdobja, na katerega se nanaša plačilo oz. najpozneje do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, na katerega se nanaša plačilo.
Ali to pomeni, da moramo izstaviti račun 28.02.2005 in takrat poračunati avans?

Verjetno kompliciram , ampak vseeno prosim za pomoč.
Hvala. Silva
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najkasneje res konec februarja, ampak ker delamo poslovna poročila za koledarsko leto si precej poenostavite, če izstavite 1. račun na dan 31.12., ker potem ni treba peljat prihodkov preko razmejitev. Siver je pa najdaljše obdobje na katerega se sme nanašat račun z vidika DDV 1 leto.

K.
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala
Odgovori