Samostojni poklici in Ajpes

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Samostojni poklici in Ajpes

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Zanima me dragi bralci ali še vedno velja, da notarji,odvetniki,novinarji,samostojni kulturni delavci nič ne oddajajo na Ajpes, samo na Durs....

Malo se bojim, ker je iz dneva v dan kakšna "nova" varianta :ploska: .
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

AJPES-u ne oddajajo, oddajo davčni obračun.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

In zakaj ne na AJPES?

PS.: To me večkrat (z izrazom jeze), sprašujejo moje stranke...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

AJPES-u pošiljajo podatke:gospodarske družbe in samostojni podjetniki (58. člen Zakona o gospodarskih družbah); pravne osebe javnega in zasebnega prava, društva, zadruge. Preostali, ki so vpisani v posebne evidence/registre pri Ministrstvih in ne v Poslovni register (za kulturo, za zdravstvo..), kar pomeni, da niso ustanovljeni v skladu z ZGD-jem, in niso samostojni podjetniki, čeravno oddajajo npr. davčni obračun (davek iz dejavnosti), niso zavezanci za predložitev letnih poročil, ker za njih ne obstaja obveza za njihovo izdelavo.
AJPESu ne predlagajo letnih poročil tudi tisti s.p.-ji, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, pa so sicer vpisani v Poslovni register. Seznam teh podjetnikov posreduje AJPES-u davčni organ v skladu z 2. odstavkom 58.člena Zakona o gospodarskih družbah.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Hvala, jim bom skušal razložiti zadevo, čeprav bo mogoče kdo še vedno razumel to malce po svoje. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori